StoryEditor

NBS: Prekročenie inflačného cieľa spôsobili faktory mimo vplyvu menovej politiky

16.01.2008, 14:30
Autor:
TASRTASR

Inflácia, meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien, dosiahla v decembri minulého roka mierne vyššiu hodnotu v porovnaní s očakávaniami Národnej banky Slovenska (NBS), a to v dôsledku výraznejšieho ako predpokladaného nárastu cien potravín, pohonných látok a cien priemyselných tovarov. Zároveň inflácia prekročila aj cieľ stanovený centrálnou bankou na koniec roka 2007. "Na druhej strane dynamika cien služieb bola nižšia ako predpoklad NBS," uvádza sa v stanovisku centrálnej banky, ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Jana Kováčová.
Spotrebiteľské ceny, merané harmonizovaným indexom, sa v decembri 2007 na medziročnej báze zvýšili o 2,5 %. Celková inflácia bez energií a nespracovaných potravín (jadrová inflácia) dosiahla hodnotu 2,8 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli spotrebiteľské ceny v decembri o 0,3 %, pri medzimesačnom raste jadrovej inflácie o 0,3 %. "Priemerná medziročná miera inflácie za 12 mesiacov, od januára do decembra 2007, zaznamenala 1,9 % v porovnaní s 2,0 % predchádzajúci mesiac," informuje centrálna banka.
V porovnaní s inflačným cieľom NBS pre koniec roka 2007, ktorý bol stanovený na úrovni pod 2 %, je tak skutočná úroveň koncoročnej inflácie vyššia o 0,5 percentuálneho bodu (p.b.). "Prekročenie stanoveného cieľa bolo spôsobené faktormi mimo vplyvu menovej politiky, a to globálnym zvyšovaním cien potravinárskych a energetických komodít, čo sa prejavilo na konci roka 2007 v spotrebiteľských cenách potravín a pohonných látok," vysvetľuje centrálna banka.
V rámci základnej štruktúry inflácie sa v decembri zrýchlilo medziročné tempo rastu cien tovarov, pričom dynamika cien služieb stagnovala. V cenách tovarov došlo k ďalšiemu spomaleniu poklesu cien priemyselných tovarov a zároveň k ďalšiemu zrýchleniu dynamiky cien potravín.
"Medziročná dynamika celkovej inflácie by sa mala v januári 2008 oproti decembru 2007 zrýchliť predovšetkým vplyvom zvýšenia regulovaných cien," predpokladá NBS. V rámci regulovaných cien by malo pritom dôjsť k zvýšeniu cien elektrickej energie, mierny nárast by mali zaznamenať ceny zemného plynu a tepla, vzrásť by mali ceny MHD a vyššie by mali byť aj poplatky za odvoz odpadu. Vyššiu medziročnú dynamiku by mali podľa NBS zaznamenávať ceny potravín ako aj ceny služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:25