StoryEditor

ČEZ sa novej slovenskej regulačnej novely neobáva

08.02.2007, 13:35
Autor:
SITASITA

Novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorú v stredu schválila Národná rada SR, nebude mať žiadny dopad na aktivity českej energetickej skupiny ČEZ na Slovensku. "Regulácia sa týka zákazníkov, s ktorými neprídeme vôbec do styku," uviedol hovorca ČEZ Ladislav Kříž. Podľa neho totiž česká energetická spoločnosť má záujem na slovenskom trhu len o dodávky elektriny veľkoodberateľom.
Parlament schválil miernejšiu verziu novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Podľa schválenej novely totiž už regulačný úrad nebude taxatívne regulovať ceny silovej elektriny a ceny energií pre veľkoodberateľov. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek pritom v prvých verziách tejto novely chcel regulovať aj silovú elektrinu, ako aj stanovovať ceny energií pre veľkoodberateľov. Regulačný úrad bude môcť podľa schválenej novely regulovať cenu silovej elektriny a ceny energií pre veľkých odberateľov, ak to uzná za vhodné v troch prípadoch, a to vtedy, ak sú ohrozené záujmy obyvateľstva, keď nie je dostatočne otvorený trh a keď je stav ohrozenia. Podľa Jahnátka o tom, či a kedy regulovať silovú elektrinu bude rozhodovať len regulačný úrad.
Podľa ministra Jahnátka regulačná novela sleduje tri základné ciele a to, možnosť komplexnej regulácie cien, oddelenie regulačného úradu od regulačnej rady a možnosť spoločenskej kontroly celého procesu. Podľa ministerstva hospodárstva táto novela bola potrebná kvôli tomu, že súčasná situácia na slovenskom energetickom trhu vo vzťahu k cenám elektriny, plynu a vody pre koncových odberateľov je nevyhovujúca a liberalizácia energetického trhu na Slovensku nie je skutočná, ale len deklarovaná. Jahnátek je presvedčený, že novela prinesie pre odberateľov lepšie ceny energií, zvýšia sa právomoci regulačného úradu a zvýši sa jeho nezávislosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 23:40