StoryEditor

Hurikán Felix smeruje k Hondurasu a Belize

03.09.2007, 10:03
Autor:
SITASITA

Hurikán Felix, ktorý prechádza Karibikom, v nedeľu zosilnel na hurikán najnebezpečnejšej, piatej kategórie. S rýchlosťou v poryvoch až 265 kilometrov za hodinu sa rúti na západ smerom k pobrežiu Strednej Ameriky. Podľa nedeľňajšieho vyhlásenia amerického Národného centra na monitorovanie hurikánov môže v niektorých krajinách "spôsobiť katastrofu". Hurikán Felix by mal prejsť okolo Jamajky a v utorok udrieť na pobrežie Hondurasu, v stredu by sa mal dostať nad Belize.
V sobotu hurikán priniesol silný dážď a vietor do Grenady a v nedeľu prešiel holandskými ostrovmi Aruba, Curacao a Bonaire, kde vyvracal stromy a spôsobil rozsiahle výpadky elektrického prúdu. Tisíce turistov sa muselo pred hurikánom uchýliť vo veľkých hoteloch. Búrka však spôsobila menšie škody, než sa očakávalo. Honduraské úrady sa na príchod hurikánu pripravujú, no zatiaľ nezačali s evakuáciou. Obyvatelia Belize si začali robiť zásoby pitnej vody a potravín a zabezpečovať domy proti silnému vetru. Obyvatelia z nižšie položených oblastí sa presunuli na vyššie miesta.
Felix je už druhý hurikán tohtoročnej sezóny. Predchádzajúci hurikán Dean zanechal za sebou v Karibiku najmenej 20 mŕtvych. V pondelok ráno sa Felix nachádzal asi 475 kilometrov juhovýchodne od Jamajky a asi 895 km od nikaragujsko-honduraských hraníc. Pohybuje sa smerom na západ rýchlosťou 33 km za hodinu.
Tichomorské pobrežie Mexika zasiahla cez víkend tropická búrka Henriette, ktorá pripravila o život najmenej šesť ľudí. Traja ľudia zahynuli v meste Acapulco, keď na ich dom spadol obrovský balvan. Ďalší traja zomreli pri zosuve pôdy. Meteorológovia predpovedajú, že búrka by mohla v pondelok zosilnieť na hurikán a zasiahnuť mexický polostrov Baja Kalifornia, ktorý je turistickým rajom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 08:44