StoryEditor

Na Guinei zahynulo najmenej 64 ľudí

15.02.2007, 07:53
Autor:
SITASITA

Najmenej 64 ľudí zahynulo v priebehu dvoch dní v Guiney odkedy v krajine začal platiť výnimočný stav, informovala v stredu miestna organizácia na ochranu ľudských práv. Od vypuknutia násilných protestov minulú sobotu prišlo o život najmenej 120 ľudí, uviedla Liga ľudských práv so sídlom v Konakry. Medzitým líder odborárov, ktorí požadovali odstúpenie prezidenta Lansanu Contého, vyzvali na obnovenie rokovaní s vládou.
Opoziční politici a odbory obviňujú Contého z porušovania koaličnej dohody. Odbory zvolali na začiatok januára generálny štrajk s cieľom donútiť Contého (72), aby odstúpil. Násilnosti nakrátko prestali minulý týždeň, kedy odborové organizácie dali Contému, do pondelka čas na vymenovanie nového predsedu vlády. Keď však prezident, ktorý v krajine vládne viac ako dve desaťročia, vymenoval za predsedu vlády svojho blízkeho spojenca Eugena Camaru, protesty sa obnovili. Prezident v pondelok vyhlásil výnimočný stav, ktorý by mal platiť do 23. februára.
Prezident sa dostal k moci pri prevrate v roku 1984 a krajine vládne tvrdou rukou. Odborárski lídri tvrdia, že nie je schopný ďalej vládnuť, a požadovali jeho odstúpenie. Neskôr súhlasili s tým, že Conté vymenuje premiéra so širšími právomocami, ktorý ho nahradí na čele vlády.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
31. máj 2024 14:17