StoryEditor

Prihlášok veriteľov SAS Slovensko pribúda

05.12.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Na Krajskom súde (KS) v Košiciach si dovčera uplatnilo svoje pohľadávky 5 106 veriteľov nebankovej finančnej inštitúcie SaS Slovensko, pričom prihlášky napriek značnému časovému odstupu od vyhlásenia konkurzu v máji 2002 veritelia podávajú na súd i naďalej. Uviedol to včera správca konkurznej podstaty Bohdan Benedik.
Výška aktív v čase vyhlásenia konkurzu predstavovala podľa jeho slov 1,243 miliardy Sk. "Analýza stavu pohľadávok nám však ukázala, že 333 miliónov Sk z tejto sumy sú nevymožiteľné pohľadávky. Môžeme teda pracovať len so zvyšnými asi 907 miliónmi. Musím však povedať, že istinu predstavuje len 415 miliónov, ktoré sú kryté nehnuteľnosťami, zmenkami a z rozhodujúcej časti motorovými vozidlami," uviedol B. Benedik. Aj keď zatiaľ nepozná konečnú výšku pohľadávok veriteľov, ktorých prihlášky priebežne spracúvajú, je zrejmé, že istina je podstatne nižšia ako celkový súčet pohľadávok, ktorý už teraz dosahuje 630 miliónov Sk.
Asi 492 miliónov z 907-miliónovej sumy predstavujú podľa vyjadrenia B. Benedika tzv. sankčné úroky firmy SaS, pričom táto suma nie je krytá majetkom dlžníkov. Ako ďalej uviedol, 415-miliónová istina je až z 82 % krytá motorovými vozidlami. Ide o autá, ktoré dali do zábezpeky žiadatelia o preklenovacie úvery a krátkodobé pôžičky so 4-percentnou mesačnou úrokovou sadzbou, pričom v súlade s uzatvorenými zmluvami mohli auto naďalej používať. "Mnohí z nich svoje povinnosti voči SAS Slovensko nesplácajú, a tak sme nútení autá im odobrať. Pohľadávky od týchto dlžníkov vymáhame prostredníctvom exekučných konaní, ale aj prostredníctvom vlastných zamestnancov, ktorí sú vybavení špeciálnym odťahovým vozidlom," dodal. Zadržané autá bude správca konkurznej podstaty postupne predávať v jednotlivých kolách speňažovania hmotného investičného majetku firmy.
Na nebankovú finančnú inštitúciu SaS Slovensko súd vyhlásil konkurz 17. mája. Návrh na jeho vyhlásenie podal sám majiteľ firmy Miroslav Soboľ 8. apríla, pričom svoje podanie zdôvodnil tým, že ako dlžník je v úpadku.
K prerušeniu plynulého vyplácania vkladov a výnosov firma SaS Slovensko pristúpila 22. februára. Reagovala tak na zvýšený záujem svojich klientov o predčasné vyplatenie vkladov po problémoch Drukosu a AGW.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 09:42