StoryEditor

Audit v SaS preukázal účtovné chyby

08.12.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Výsledky auditu vo firme SaS Slovensko, ktorého predmetom boli skutočnosti od 1. januára 2002 do 17. mája, keď bol na túto finančnú inštitúciu vyhlásený konkurz, ukázali v jej účtovníctve veľké nezrovnalosti. Okrem viacerých závažných nedostatkov formálneho charakteru ide o zistenia, ktoré už sú predmetom trestného stíhania majiteľa firmy. Povedal to včera správca konkurznej podstaty SaS Slovensko Bohdan Benedik.
Ako ďalej uviedol, majiteľ firmy Miroslav S. len niekoľko dní predtým, než sám podal na súd návrh na vyhlásenie konkurzu, uprednostnil 238 z celkového počtu viac ako 9-tisíc klientov a neoprávnene im vyplatil takmer 96,5 milióna Sk. V tom istom období ďalším piatim osobám na úkor ostatných klientov neoprávnene vyplatil viac ako 23,2 milióna Sk a taktiež vyplatil 202 zamestnancom svojej firmy 26,6 milióna Sk. Na otázku, či pri výplatách zamestnancov nemohlo ísť o fingované pracovné zmluvy s tzv. čiernymi dušami, Benedik uviedol, že oprávnenosť vyplatenia tejto sumy už preveruje polícia. To isté sa podľa jeho slov týka aj 243 uprednostnených klientov. V odpovedi na otázku, či sú medzi nimi aj prominentné osoby, Benedik poznamenal, že zoznam je súčasťou vyšetrovacieho spisu, ktorý vedú príslušné orgány justičnej polície. Voči majiteľovi SaS Slovensko sa vedie stíhanie pre trestné činy poškodzovania veriteľa a zvýhodňovania veriteľa.
V súvislosti so sumou 100 miliónov korún, o ktorých sa počas letných mesiacov objavili v médiách správy, že "zmizli", Benedik poznamenal, že išlo o 100 miliónov, za ktoré majiteľ SaS Slovensko posledné dni pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu predal 35 svojich záložní. "Tieto peniaze riadne prijal od firmy Index, ktorá sa stala novým majiteľom záložní, a riadne ich aj zaevidoval v účtovníctve. Vzápätí však z týchto peňazí vyplatil tých klientov, ktorých uprednostnil na úkor všetkých ostatných a ktorých zoznamy má v rukách justičná polícia, teda nezmizli, ale vyplatil ich, o čom existuje účtovná dokumentácia," uviedol Benedik.
Záložne SaS Slovensko boli podľa neho firme Index predané v nominálnej hodnote, ktorá predstavuje 100 miliónov korún, teda v hodnote pohľadávok, ktorú jednotlivé záložne v okamihu predaja evidovali voči dlžníkom. Na otázku, či bude namietať platnosť tohto predaja, Benedik uviedol, že závery audítorskej správy budú konfrontované so závermi policajného vyšetrovania a veľa bude závisieť od ich výsledkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 09:59