StoryEditor

Nový "pasívny" ofsajd je vecou zvyku, Micheľovci ukázali, ako na vec

22.06.2005, 15:17
Autor:
TASRTASR
Nový prístup k výkladu rôznych ofsajdových situácií vo futbale vyvoláva aj rôznorodosť reakcií. Medzi kritikov patrí momentálne tréner tuniskej reprezentácie Roger Lemerre. Strojca titulu európskych majstrov sveta z roku 2000 tvrdí, že futbal by sa nemal komplikovať.

Nový prístup k výkladu rôznych ofsajdových situácií vo futbale vyvoláva aj rôznorodosť reakcií. Medzi kritikov patrí momentálne tréner tuniskej reprezentácie Roger Lemerre. Strojca titulu európskych majstrov sveta z roku 2000 tvrdí, že futbal by sa nemal komplikovať. Podľa neho sa ofsajd stal otázkou interpretácie a preto by FIFA mala opäť zasiahnuť. "Toto pravidlo sotva niekto pochopí," zdôrazňuje Lemerre.
Francúzove slová podporuje aj nemecký brankár Oliver Kahn, ktorý propaguje úplné zrušenie pravidla o pasívnom ofsajde. "Pasívny ofsajd vlastne nikdy neexistoval," oponuje šéf FIFA Sepp Blatter a dodáva: "Sprecíznili sme prístup k ofsajdom, a dúfam, že henten výraz už viac počuť nebudeme. Všetko zostáva pri momentálnych výkladoch, treba len čas na to, aby si všetci zvykli." Momentálny stav je taký, rozhodcovia majú pískať ofsajd len v prípade, keď sa inkriminovaný hráč v inkriminovanej situácii lopty dotkne. To, samozrejme, zvyšuje nároky na výkony postranných rozhodcov. Pre nich síce zostáva kľúčovým momentom poslanie lopty do ofsajdovej situácie, ale musia si v hlave držať dlhšie obraz hráča, resp. hráčov, ktorí boli v postavení mimo hry. To znamená, že za určitých okolností môže trvať dlhšie, kým zdvihnú zástavku. Predtým to mali istým spôsobom jednoduchšie, lebo zamávali v momente, keď inkriminovaný hráč ovplyvnil situáciu aj bez dotyku s loptou. Podobné situácie parádne zvládla slovenská rozhodcovská trojica v utorňajšom šlágri základných skupín Pohára konfederácií. Argentínčania i Nemci v norimberskom zápase vyprodukovali viacero ofsajdových situácií a postranným arbitrom Romanovi Slyškovi i Martinovi Balkovi nerobili verdikty v koordinácii s hlavným rozhodcom Ľubošom Micheľom žiadne problémy. Ich citlivé rozhodovanie ocenil aj legendárny rakúsky komentátor televízie ORF Robert Seeger.
Mimochodom, najmä Nemci sú príkladom, ako sa dá nový výklad ofsajdového pravidla využiť aj na taktické manévre. Predviedli to najmä proti Tunisku, kde rozohrávali dostatok štandardných situácií. V nich sa kapitán Michael Ballack sám dobrovoľne vystavoval do ofsajdu, aby iritoval súperovu obranu. Pritom rozhodcovia jeho postavenie mimo hry nesignalizovali, lebo stál ďaleko od diania a nemohol sa v prípade gólovej situácie dotknúť lopty. Tréner Jürgen Klinsmann nemeckým médiám priznal, že jeho tím nový prístup k ofsajdovým verdiktom ako taktický prostriedok skúša na tréningoch.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 00:35