StoryEditor

Agrospiš preferuje živočíšnu výrobu

12.08.2002, 00:00
Prioritou poľnohospodárskeho podniku Agrospiš, s. r. o., Spišská Nová Ves je živočíšna výroba, ktorá tvorí až 75 % tržieb spoločnosti. Hodnota produkcie živočíšnej výroby dosiahla vlani 59 mil. Sk, pri rastlinnej výrobe 31 mil. Sk. Približne rovnaké tržby očakáva spoločnosť aj v tomto roku. Ročne vyprodukuje Agrospiš približne 1,5 tis. ton mäsa a 1,5 mil. litrov mlieka. V dojivosti na dojnicu (3 916 litrov) je tretím najväčším producentom v okrese.
Firma sa v chove hovädzieho dobytka zameriava na slovenský strakatý dobytok, pričom zabezpečuje i plemenný chov na zachovanie genofondu. Ošípané chová pre potreby vlastnej obchodnej siete. Na Slovensku je tiež jedným z najväčších chovateľov oviec na Slovensku, ktorých má okolo 2,5 tis. kusov. Ovce sú však iba doplnkovou výrobou. Ďalší rozvoj ovčiarstva je podľa generálneho riaditeľa Ladislava Pigu možný len za predpokladu zavedenia nových technológií. To si však vyžaduje veľký objem finančných prostriedkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:51