StoryEditor

Duckého zmenky odročili

Krajský súd v Bratislave odročil pojednávanie o dvoch podvodoch v SPP, svedčil však exminister hospodárstva Ľudovít Černák a bývalý generálny riaditeľ SPP Pavol Kinčeš.

Bratislavský krajský súd včera popoludní na neurčito odročil pojednávanie v kauze polmiliardového podvodu bývalého ekonomického šéfa Slovenského plynárenského priemyslu Ivana M. Príčinou bol náhly obličkový záchvat prísediaceho sudcu.
Na súd sa nedostavili ani predvolaní svedkovia z českej Union banky, ktorá od SPP požadovala náhradu piatich zmeniek. Ivan M. je obžalovaný z podvodu s týmito zmenkami, ktoré mal v roku 1998 v prospech českej firmy Sezooz Group vystaviť riaditeľ Ján Ducký.
Výpovede bývalého generálneho riaditeľa SPP Pavla Kinčeša a exministra hospodárstva Ľudovíta Černáka, za neprítomnosti Ivana M., sa podľa zástupcov senátu nelíšili od výpovedí pred vyšetrovateľom z Úradu vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Obaja svedkovia hovorili aj o ďalšom prípade, kde je obvinený Ivan M. V roku 1998 ako finančný šéf SPP údajne previedol desať miliónov dolárov z účtu SPP na konto fyzickej osoby v českej Komerčnej banke. Tieto peniaze boli podľa vyšetrovateľa určené na prevod do štátneho rozpočtu.
Kinčeš vo svojej výpovedi uviedol, že sa o zmenkách dozvedel až v roku 1999 od svojich kolegov z SPP. Naopak, exminister Černák o nich vedel už o rok skôr, od slovenských podnikateľov a samotnej Union banky. Informoval aj Kinčeša, ktorý mu mal oznámiť, že išlo o bianko zmenky bez súm. Černák je presvedčený, že zmenky za pôsobenia zavraždeného Duckého v SPP neexistovali.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:00