StoryEditor

Košická fakultná nemocnica: Ticho pred búrkou

02.11.2003, 23:00
"Našim zamestnancom nevyhovuje nijaká možnosť, ktorú navrhuje vedenie FNsP alebo odborová organizácia, pretože každá sa ich dotkne nepriaznivo," hovorí predsedníčka základnej organizácie Odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb pri FNsP Agnesa Stojničová.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) na Triede SNP v Košiciach Róbert Roland pre HN uviedol, že zatiaľ sa k návrhu rezortného ministra Zajaca k znižovaniu nákladov o 10 % a prípadných opatreniach nebude vyjadrovať, pretože postupnosť ďalších krokov sa má spresniť až v novembri.
"Našim zamestnancom nevyhovuje nijaká možnosť, ktorú navrhuje vedenie FNsP, pretože každá sa ich dotkne nepriaznivo," hovorí predsedníčka základnej organizácie Odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb pri FNsP Agnesa Stojničová. O ďalšom postupe odborovej organizácie, sa rozhodne v stredu, po porade primárov a prednostov. "My zreagujeme podľa toho, ako sa zachová vedenie. Zatiaľ tu vládne ticho pred búrkou," povedala a dodala, že opatrenia, ktoré navrhujú odbory, by mali zamestnancov zasiahnuť čo najmenej. Napriek oklieštenému stavu zamestnancov napríklad navrhujú embargo na prijímanie nových, nepredlžovanie zmlúv uzavretých na dobu určitú, skrátenie úväzkov lekárov -- dôchodcov, aby mali šancu mladí či aby sa nemuseli rozlúčiť s dobrými zamestnancami v produktívnom veku a sú za presuny kmeňových zamestnancov na oddelenia, kde vznikne akútny problém.
"Nemocnica nemá dosť financií a pri nezaplatených faktúrach hrozí nedostatok liekov, no čiastkové opatrenia nedostatok peňazí nevyriešia," zdôraznila Stojničová. Rozhodne to podľa nej nie je systémové riešenie, ktoré by nemocnici prinieslo prostriedky na zaplatenie urgentných faktúr.
Podpredseda základnej organizácie Odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb pri FNsP v Prešove Jozef Škop uviedol, že o ďalšom postupe odborovej organizácie sa rozhodne vo štvrtok.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:30