StoryEditor

Legendárna značka YSL bez tvorcu

07.01.2002, 23:00

Legenda francúzskej módy -- Yves Saint Laurent -- prečítal včera pred novinármi vyhlásenie a odchodom do dôchodku sa rozlúčil so svetom módy. Dôvod 65-ročný návrhár neuviedol, obmedzil sa len na konštatovanie, že sa vždy snažil nielen zdôrazniť ženskú krásu, ale chcel aj svojou tvorbou ženám dodať sebavedomie. Značka YSL je štyri desaťročia synonymom pre haute couture -- vrchol módnej pyramídy.
Podľa francúzskeho týždenníka Le Journal odchod Y. S. Laurenta spôsobili spory s francúzskym obchodníkom Francois Pinaultom, ktorý kontroloval práva obchodnej značky YSL. Francúzsky maloobchodný reťazec Pinault -- Printemps -- Redoute ich získal v roku 1999 za 1 mld. USD a značku zaradil pod Gucci, svoju taliansku dcérsku spoločnosť. Y. S. Laurent pri rozlúčke poďakoval aj súčasnému majiteľovi a dohady tlače o ich vzájomných nezhodách odmietol komentovať.
Hviezdna kariéra Y. S. Laurenta sa začala v januári 1958, keď ako 21-ročný predstavil vlastnú kolekciu Ligne Trapeze a stal sa vedúcim dielní Christiana Diora. Vtedajšie články ho označovali za hodného nástupcu francúzskeho kráľa módy, ktorý zomrel v roku 1957. Saint Laurent, ktorý stále nosil okuliare s čiernym rámom, sa narodil v roku 1936 v alžírskom Orane. Do Paríža sa prišiel učiť za návrhára ako 17-ročný.
Haute couture je už tradične akýmsi laboratóriom pre štýly vhodné na každodenné nosenie, označované ako lower-end ready-to-wear. Y. S. Laurent zanechal svoju stopu na mnohých aspektoch sveta módy: oslnivo narábal s farbami, skracoval sukne nad kolená alebo pod kolená, vymyslel dámsky smoking a nohavicový kostým a jeho zásluhou sa v šatníkoch udomácnil štýl safari. Le Monde o ňom napísali: "Pochopil, že dizajnér nespôsobí prevrat v móde s dĺžkou, ale štýlom, v ktorom je cítiť jeho dobu a jeho túžby."
Pod foto: Yves Saint Laurent s modelkou pri predvádzaní poslednej kolekcie jeseň/zima 2001 -- 2002.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 21:24