StoryEditor

Kritici účtovníctva chcú do europarlamentu

09.03.2004, 23:00

Niekdajší audítor v Európskej komisii Paul van Buitenen a jeho bývalá hlavná účtovníčka Marta Andreasenová založili v Holandsku politickú stranu Za jasnejšiu Európu a v júni chcú kandidovať do Európskeho parlamentu. Van Buitenen a Andreasenová sa pritom pričinili o dva najväčšie škandály v Európskej komisii v posledných rokoch.
Van Buitenen v roku 1998 spracoval materiál, v ktorom upozornil na korupciu a zneužívanie fondov EÚ zo strany niektorých komisárov. Keď nadriadení odmietli odhalenie riešiť, odovzdal ho poslancom Európskeho parlamentu. Postupné vyšetrovanie a hádky medzi komisármi a parlamentom dospeli v marci 1999 k demisii komisie, ktorú viedol Jacques Santer.
Bývalá hlavná účtovníčka Európskej komisie Marta Andreasenová v roku 2002 zasa vyhlásila, že nový účtovný systém inštitúcie možno ľahko zneužívať a priamo podnecuje na korupciu. Bola okamžite zbavená funkcie a komisia vedie voči nej disciplinárne konanie za ohováranie a porušenie kódexu úniového úradníka. Konanie sa ešte neskončilo.
"Je potrebné zmeniť hospodárenie európskych inštitúcií, urobiť ho jasným. Hoci viac ľudí upozorňuje na slabé miesta účtovného systému, zmenilo sa iba málo. Chceme ísť do Európskeho parlamentu a presadiť nové prísne zákony hospodárenia inštitúcií," uviedla Andreasenová.
"Od roku 1998, keď bola zrušená Santerova komisia, sa nič nezmenilo. Je ťažké uveriť, ale nik nechce systém reformovať," dodal van Buitenen.
Skutočnosť, že nová strana Za jasnejšiu Európu vznikla v Holandsku, nie je náhoda. Nejde len o fakt, že van Buitenen je holandským občanom. Andreasenová má totiž španielske občianstvo, narodila sa v Argentíne a otec je Dán. Hlavným stimulom vzniku novej strany v Holandsku je odpor miestnych občanov proti korupcii. Holanďania i Fíni sú najmenej tolerantní k zneužívaniu peňazí daňových poplatníkov a žiadajú tvrdú kontrolu verejného rozpočtu.
Holandský poslanec Európskeho parlamentu Michiel van Hulten už niekoľko rokov kritizuje nehospodárnosť inštitúcie, ktorej je členom. Poslanci by podľa van Hultena mohli na výdavkoch každý mesiac ušetriť v prepočte až osemtisíc korún, keby sa lepšie kontrolovalo cestovné. Práve van Hulten sa v minulosti postaral o publicitu okolo správy o hospodárení Európskej komisie, ktorú pripravil najskôr Paul van Buitenen a potom Marta Andreasenová.
Strana Za jasnejšiu Európu má zatiaľ na kandidátke desať ľudí. Po van Buitenenovi a Andreasenovej na treťom mieste je Cees Schaap -- bývalý policajný komisár, prokurátor a terajší šéf auditu veľkej nadnárodnej firmy. Aj ostatní členovia kandidátky sú ľudia istým spôsobom spojení s kontrolovaním účtovníctva či hospodárenia s verejnými financiami.
"Nová strana je jednostranne zameraná. Európsky parlament už proti korupcii v inštitúciách únie urobil veľa. Bol to parlament, ktorý rozvíril aféru Eurostat a žiada jej dôsledné prešetrenie. Nie je pravdou, že sa nič nedeje," povedal holandský liberálny poslanec Jules Maaten.
Holandsko má v Európskom parlamente 27 poslancov. Strana Za jasnejšiu Európu zatiaľ vo volebných prieskumoch nefiguruje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:53