StoryEditor

Prinesie uvoľnenie miestnych liniek zníženie cien internetu?

26.09.2002, 00:00
Aká je stratégia Slovenských telekomunikácií do budúcnosti aj v súvislosti s plnou liberalizáciou trhu od budúceho roka?

- Prioritou číslo jeden je zákazník. Slovenské telekomunikácie majú v súčasnosti takmer 1,4 mil. zákazníkov pripojených na pevnú telefonickú linku. Samozrejme, máme detailne rozpracovanú stratégiu, v ktorej dominuje príprava na plnú liberalizáciu trhu. Je to zavedenie sekundovej tarifikácie a nadväzujúcej novej formy fakturácie, čo je veľmi dôležitý posun, predovšetkým pre zákazníka. Ďalším projektom je intenzívnejšie zameranie na veľkých dôležitých zákazníkov a zlepšenie ponuky v oblasti dátových služieb, čiastočne spoločne s EuroTelom. Prioritou číslo dva sú naši zamestnanci. Rozvoj by však mal nastať v posilnení ekonomiky Slovenska a kúpyschopnosti obyvateľstva či nárast na strane dopytu. Napríklad ISDN využívajú na Slovensku len 2 % obyvateľov, v Nemecku je pripojených na ISDN 25 % obyvateľov.

ST patria k významným investorom na Slovensku. Koľko doteraz v SR investovali?

- Objemom realizovaných investícií patríme k najväčším investorom. V roku 2000 to bolo 5 mld. Sk a v roku 2001 - 6,1 mld. Sk. Treba však zobrať do úvahy aj investície EuroTelu do infraštruktúry, ktoré ročne predstavujú okolo 3 mld. Sk. Výnosy za prvý polrok 2002 dosiahli 9,5 mld. Sk, podarilo sa výrazne znížiť prevádzkové náklady. Prevádzkový zisk za prvých šesť mesiacov je 2,5 mld. Sk, čistý zisk predstavoval 2,1 mld. Sk.

Súčasťou ST sú aj Rádiokomunikácie, ktoré majú veľké problémy. Neuvažujete v súvislosti s transformáciou vášho podniku o ich odčlenení?

- Rádiokomunikácie sú finančne nezdravá organizácia. Keby ich Slovenské telekomunikácie nedotovali, už by tu neboli. Dôvodom tejto situácie je, že Slovenská televízia a Slovenský rozhlas buď neplatia vôbec, alebo platia neskoro, alebo zaplatia len časť dlhu. Je tu viacero problémov, jedným je postoj a rozhodnutie Národnej rady SR o výške koncesionárskych poplatkov. Druhým je neefektívne hospodárenie týchto štátnych subjektov. Síce o niečo efektívnejšie ako v predchádzajúcom období, ale v konečnom dôsledku stále neefektívne. Možným riešením je odpredaj subjektu, ale tu sa hneď natíska otázka, kto by to chcel kúpiť?

Ako dlho sa ešte budú ST správať "sociálne" voči verejnoprávnym médiám?

- Z dlhodobého hľadiska nie je možné udržiavať nad vodou firmu, ktorá nie je schopná plniť svoje záväzky. Jedno je isté - dlhodobo takýto prístup voči dlžníkom nie je možný. Posledné riešenie prostredníctvom dividend patriacich štátu, ktoré boli použité na vyrovnanie pohľadávky, nebolo z hľadiska budúcnosti ideálne. Vyriešilo to síce staré pohľadávky, ale ďalšie sa nabaľujú. K zásadným krokom a opatreniam sa dnes nemôžem vyjadriť. Očakávame od novej vlády, respektíve parlamentu, že takéto riešenie nájdu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 16:26