StoryEditor

Láska a gýč sú nerozlučnou dvojicou

02.07.2004, 00:00

Problémy s pamäťou sú pre filmárov živnou pôdou. Hrdina filmu Memento si všetko zapisoval na vlastné telo, hlavná postava filmu Novo si zase všetko značila do svojho notesu, pretože si spomínala iba na posledných desať minút života. Drew Barrymoreová v ľúbostnej komédii 50x a stále po prvý raz zase každé ráno vstane a zabudne, čo sa stalo predchádzajúci deň. Asi žiadneho muža by nebavilo zvádzať ju nanovo každý deň, Adam Sandler je však iný.

Filmy, v ktorých Sandler účinkuje sa zväčša vyznačujú tým, že sa v nich dejú rozmanité fyziologické nechutnosti a fekálny humor má zelenú. Aj v tejto komédii sa hneď v druhej scéne nezvyčajne výdatným spôsobom povracia mrož, ďalej sa však film drží na uzde a sleduje príbehy nezvyčajne mileneckej dvojice. Lucy po autohavárii trpí tým, že si nepamätá nové udalosti a myslí si, že je stále ten istý deň. Prispôsobilo sa tomu celé jej okolie, starostlivý otec aj podivný brat každý deň aranžujú tú istú situáciu, podobne sa správajú v kaviarni Hukilau, kam Lucy chodieva každý deň na raňajky. Henry je ošetrovateľom vodných zvierat v havajskom Sea Life Parku, a keďže sníva o dlhej výprave na Aljašku, kde by skúmal podmorský život mrožov, sústredí sa iba na veľmi krátkodobé flirty s turistkami. Všetko sa to deje až do chvíle, kým nestretne bacuľatú Lucy...
Ľúbostné komédie sú zvyčajne útrpným sledovaním množstva klišé s presladeným záverom, tentoraz sa však tvorcom ich dielko celkom vydarilo. Ak ho hodnotíme v rámci žánru, pôsobí celkom sviežo, jednak kvôli hereckým výkonom, ale najmä pre nápaditý scenár, ktorý dobre využil námet kombinujúci ľúbostný život so strácaním spomienok. Je to vlastne svojská variácia toho, ako nakladáme so spomienkami na svoje vzťahy. Aj keď mnoho ľudí na staré lásky zanevrie a pokúša sa ich vymazať z pamäte, tentoraz je to trochu inak a diváka pristihnutého pri dojatí môže mrzieť, že si Lucy nebude o pár hodín pamätať nič pekné, čo spolu prežili. Jedinou výhodou je, že ani nič škaredé, toho sa však v tomto romantickom filme veľa neudeje.
Film je štylizovaný do ostrovného gýča plného farieb, domorodých figúrok a krásneho počasia, chýbajú už iba obnažené Havajčanky s vencami kvetov. Ani to však neprekáža, k červenej knižnici viac či menej inklinujeme všetci, a keď sa to odohráva v krásnom prostredí a s použitím nápaditého scenára, môže byť urazený iba ten najmoróznejší typ diváka. Láska sa už kdesi vo svojej podstate prepletá s gýčom a tento film sa aspoň netvári, že to tak nie je. Okrem príjemnej zábavy ponúka pár špekulatívnych podnetov, čo je na ľúbostnú komédiu viac než dosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 05:19