StoryEditor

Čína podporí zahraničné investície

01.12.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Čínska vláda pripravuje zmenu legislatívy, ktorá ešte viac uvoľní podmienky pre vstup zahraničného kapitálu do krajiny. Nové zásady pre investovanie v Číne sa začnú uplatňovať v priebehu budúceho roku.
Podľa tohto návrhu zahraničné spoločnosti, ktoré budú chcieť v budúcnosti investovať v krajine, nebudú musieť čakať na vládny súhlas, ak na svoje výrobné zámery nebudú žiadať štátne dotácie, alebo ak nepôjde o podnikanie v odvetviach, ktoré zostali doménou len čínskych firiem. V súčasnosti musí každý potenciálny investor v Číne žiadať o povolenia a čakať mesiace a v niektorých prípadoch aj roky, kým dostane súhlas na realizáciu podnikateľského zámeru. Vládne orgány budú skúmať len vplyv výroby na životné prostredie a nároky na pozemky.
Čína okrem toho oznámila spustenie dlhoočakávanej reformy v štátnych bankách v záujme očistenia portfólií od zlých dlhov a prípravy na otvorený bankový trh. Oznámila to včera Banková regulačná komisia Číny. Vláda v Pekingu musí pripraviť bankový systém na otvorenie trhu pre zahraničnú konkurenciu podľa záväzkov, ktoré dala Svetovej obchodnej organizácii. V prvej etape reformy regulátori využijú "všetky dostupné prostriedky" na zníženie dlhov bánk. V druhej etape zvýšia ich trhovú hodnotu. Tretím krokom reformy bude komplexná interná reštrukturalizácia vybraných bánk, uviedla regulačná komisia.
Podľa oficiálnych štatistík výška takzvaných zlých úverov v štyroch najväčších čínskych štátnych bankách presahuje dva bilióny jüanov (242 miliárd USD) alebo viac ako 20 % poskytnutých úverov bánk. Pred piatimi rokmi ministerstvo financií Číny zriadilo správcovské spoločnosti, ktoré prevzali zlé úvery bánk vo výške 1,4 bilióna jüanov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:28