StoryEditor

Kto dnes neumrie, zajtra zarobí

06.01.2003, 23:00

"Volám sa Bond. James Bond." Takmer zľudovenú repliku najznámejšieho filmového agenta môžeme po štyridsiatich rokoch počuť už po dvadsiatykrát. Pri jubilejnom vydaní sa oplatí porovnávať -- ako sa klasika vyrovnala s časovým posunom?
Bondovky vždy boli trochu špecifickou filmovou kategóriou, lineárnosť deja, plytkosť charakterov či nereálne akčné scény sú tu povýšené na účel. Od svojich konkurentov sa Bond však vždy líšil dokonalým štýlom -- exotické exteriéry, krásne ženy, špičkové hračky pre mužov či suchý britský humor patria medzi "obchodné známky" tejto mimoriadne úspešnej série. V posledných rokoch začali na Bondovu pozíciu útočiť rôzne imitácie typu XXX. Ostatná verzia Bonda sa na ne, žiaľ, až priveľmi podobá -- aj keď Brosnan je, našťastie, stále v inej triede -- porovnávať ľahko konzervatívneho Bonda s ukrajinsko-výpalníckym imidžom Vina Diesela je ako porovnávanie Bondových Armaniho oblekov a Dieselovej šuštiakovej teplákovej súpravy.
Najväčšou devízou Dnes neumieraj (Die Another Day) je paradoxne Bond girl. Čokoládová Halle Berry veľmi dobre vyzerá, je pohotová, nezávislá, inteligentná, so zmyslom pre humor. A navyše skvelá herečka. Zasvätencov poteší aj John Cleese, ktorý si aj v značne obmedzenom priestore niekoľkokrát spomenie na svoju lepšiu montypythonovskú minulosť. Prekvapujúco dobrý je aj Toby Stephens, inak člen britskej Kráľovskej hereckej spoločnosti, ktorý vo svojej kreácii hlavného zloducha Gustava Gravea/plukovníka Moona, pozoruhodne skĺbil britskú uhladenosť a sarkazmus s orientálnym správaním svojho kórejského druhého ja.
Typickou črtou bondoviek je aj previazanosť s aktuálnou politickou situáciou. Dlho išlo o konfrontáciu medzi Východom a Západom, po páde železnej opony mali scenáristi ťažšiu úlohu nájsť univerzálneho nepriateľa, osvedčených ruských a čínskych komunistov museli v uplynulom desaťročí nahradiť anonymní teroristi či mediálni magnáti. V ostatnom pokračovaní však prichádza na scénu člen prominentnej "osi zla". Severná Kórea (reálne závislá od humanitárnej podpory) sa chystá ovládnuť svet prostredníctvom vesmírnej technológie. Kde na to berie prostriedky, nevedno, podľa scenára z čierneho obchodu s africkými diamantmi. Paradoxne najslabším článkom filmu je využitie a forma vizuálnych efektov. V prvej polovici filmu sa tvorcom podarilo udržať klasické črty žánru, po efektnej čisto britskej automobilovej naháňačke (Aston Martin Vanquish verzus Jaguar XK) na islandskom ľadovci však film skĺzne do ťažko uveriteľnej zmesi prestreliek a nie vždy podarených vizuálnych efektov odľahčených typicky cynickými "hláškami". Je to kruté, ale druhá polovica filmu sa ničím neodlišuje od štandardného akčného filmu, akých sa v Hollywoode točia desiatky. Vlastne s jedným rozdielom -- natoľko zlú herečku ako Madonnu by si režisér štandardného filmu nikdy nemohol dovoliť obsadiť.
V konečnom dôsledku je dnes Bond viac než pre filmových fanúšikov zaujímavý pre reklamných tvorcov. V 90. rokoch je súčasťou bondoviek aj dokonale prepracovaný systém "product placement" -- umiestňovanie výrobkov a služieb svetových značiek vo filme. Mať Jamesa Bonda ako svojho zákazníka znamená byť v exkluzívnej spoločnosti bez ohľadu na to, či ide o leteckú spoločnosť, výrobcu automobilov, oblečenia, holiacich potrieb, hodiniek alebo producentov značkového alkoholu. Hollywoodske štúdio MGM získalo od dvadsiatich firiem 70 miliónov dolárov, ďalších 35 postupne získa za predaj licencií k počítačovým hrám či suvenírom. Tieto príjmy údajne pokryli dve tretiny výrobných nákladov filmu. Žiadna z firiem pritom nemá obavy o návratnosť investícií. Bond totiž podľa štatistík oslovuje všetky vekové kategórie ľudí, bez väčšieho rozdielu mužov i ženy. Po každom uvedení nového dielu sa rapídne zvýši predaj "bondovských" hodiniek Omega Seamaster, v Londýne v súčasnosti idú najviac "na dračku" Versaceho večerné šaty v štýle Bondovej americkej priateľky Jinx. Treba dodať, že v porovnaní s minulosťou je reklama v ostatnej časti lepšie skrytá, mobilný telefón Sony Ericsson či holiaci strojček Phillips z filmu "netrčia" tak ako v minulých dieloch.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:06