StoryEditor

Mečiarove "kešovky"

28.05.2002, 00:00
Nové vedenie finančnej polície iniciovalo nové preverenie pôvodu peňazí, za ktoré Vladimír Mečiar nadobudol svoj majetok. Podnikateľ, ktorý robil rekonštrukciu jeho vily Elektra, totiž údajne ukladal valuty od Mečiara do banky a o pár dní ich zasa vybral v korunách, čo je jedna z charakteristík podozrivej bankovej operácie podľa platných noriem.
Teraz sa javí v novom svetle Mečiarovo zanietenie pre daňovú amnestiu na nezdanený majetok a pre zvýšenie hranice vkladu hotovosti 100-tisíc korún na bankový účet, za ktorou je už majiteľ účtu povinný banke oznámiť, či je aj ich majiteľom. Minulý rok v rozhovore pre náš denník obhajoval Mečiar zvýšenie limitu vkladu pre povinné preverovanie vlastníctva vloženej sumy neefektívnym zaťažením finančnej polície, lebo "množstvo týchto operácií, ktoré musí evidovať v databáze, je také veľké, že jej umožňuje preveriť len zlomok z nich, takže úplná väčšina údajov o týchto operáciách je úplne zbytočná". Potrebu daňovej amnestie na "dosiaľ nepriznaný majetok" zdôvodnil v tom istom rozhovore "právnym a daňovým vákuom po roku 1989, keď veľká časť majetku zostala mimo pôsobnosti zákonov".

V názore na zaťaženosť finančnej polície ho zrejme utvrdilo jej konanie v roku 1999, keď od neho nežiadala vysvetlenie o pôvode peňazí, ktorými platil za rekonštrukciu Elektry. Problém policajných databáz však zostal. Mečiar pretavil túto skúsenosť do zámerov HZDS - ĽS na podporu domáceho podnikateľského prostredia tak umne, ako to len on vie: podnikateľom, ku ktorým patrí aj nešťastník, čo mu upravoval vilu, treba zmenšiť bremeno dokazovania pôvodu peňazí na bankových účtoch a špeciálnu vrstvu vlastníkov, do ktorej patrí aj on, treba zbaviť problémov s legalizáciou majetku, ktorý nezdanili.

Platby v hotovosti, tzv. kešovky, zdôvodňujú podnikatelia nespokojnosťou s dlhými a drahými prevodmi prostriedkov prostredníctvom bankových účtov a často ich považujú za najlepšiu poistku proti nezaplateniu za dodaný tovar alebo služby zo strany dlžníka. Problémy s bankovými prevodmi by mal čiastočne vyriešiť zákon o platobnom styku, ktorý je v programe prebiehajúcej schôdze Národnej rady. Stúpencov daňovej amnestie možno poteší správa, že sa dá urobiť aj v Európskej únii - talianska vláda ju vyhlásila na šesť mesiacov, v priebehu ktorých sa mohli beztrestne vrátiť nezdanené peniaze zo zahraničia späť do krajiny. Problémy s neplatičmi môžu vyriešiť len právnici - keď ich bude od súdov po advokáciu toľko, že si začnú konkurovať kvalitou a dobrou povesťou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:33