StoryEditor

Čerpacie stanice ako nákupné a reštauračné centrá

01.12.2002, 23:00

Doplnkový predaj tovarov a služieb na čerpacích staniciach má v budúcnosti veľký potenciál rastu. Jeho súčasný zhruba 20-percentný podiel na celkových tržbách by sa v najbližších rokoch mohol zvýšiť až na 40 %. Pre HN to uviedol generálny sekretár Slovenskej asociácie petrolejárskeho priemyslu a obchodu (SAPPO) Miroslav Kollár. Členské spoločnosti asociácie (Slovnaft, Aral, Esso, Shell, MOL, Transpetrol, Acord, Conoco, OMV, Agip a Nafta) dosiahli za desať mesiacov tohto roka tržby v obchodoch, okrem predaja palív a mazív, 2,08 mld. Sk, čo je medziročné zvýšenie o vyše 16 %. Rovnako ako v zahraničí aj na Slovensku sa čerpacie stanice môžu v dohľadnom čase stať širšími nákupnými a reštauračnými centrami. Týmto smerom sa už orientujú, napríklad,, rekonštrukcie čerpacích miest Slovnaftu, ktorý do roku 2005 plánuje do modernizácie svojej siete investovať viac ako 5 mld. Sk.

RAST PREDAJA

Za pozitívne označil tohtoročné výsledky predaja spoločností SAPPO predseda jeho predstavenstva Peter Roth. Ešte pred dvoma rokmi vzhľadom na vysoké ceny ropy objem predaja medziročne klesal. Pod pozitívny tohtoročný trend výsledkov sa podpísalo stabilizovanie svetového vývoja cien ropy a v dôsledku posilňovania slovenskej koruny oproti doláru aj opakované znižovanie cien pohonných látok. Maloobchodný predaj motorových palív členských spoločností asociácie za desať mesiacov tohto roka sa medziročne zvýšil takmer o 10 %, na vyše 893 mil. litrov. Predaj benzínov sa zvýšil o 7 % (558 mil. litrov) a motorovej nafty asi o 14 % (vyše 332 mil. litrov). Spoločnosti zaznamenali približne 950 tis. autoumytí, čo je medziročné zvýšenie o 6,9 %. Spolu prevádzkovali ku koncu októbra 171 autoumyvární.
Veľkoobchodný predaj nečlenom SAPPO za hodnotené obdobie predstavoval spolu 734 mil. litrov pohonných látok, čo predstavuje medziročné zvýšenie o vyše 13 %. Spoločnosti predali vyše 534 mil. litrov motorovej nafty (zvýšenie takmer o 16 %) a benzínov vyše 166 mil. litrov (zvýšenie takmer o 18 %). V novom roku sa na dopyte pravdepodobne odrazí zníženie kúpnej sily obyvateľstva v dôsledku schválených opatrení vlády SR.

NOVÝ ČLEN SAPPO

Členské subjekty SAPPO sa zameriavajú na transport, skladovanie, spracovanie a prepravu ropy a obchod s ropnými produktmi. Ku koncu októbra 2002 prevádzkovali na Slovensku 523 čerpacích staníc, čo je podľa odhadu zhruba 70 % ich celkového počtu. Z hľadiska objemu predaja mali členské spoločnosti asi 85- až 90-percentný trhový podiel. Najsilnejším subjektom na trhu bol Slovnaft s 331 stanicami, pred OMV so 68 predajnými miestami. Menej ako 20 čerpacích staníc mali spoločnosti Conoco a Esso. Nový dvanásty člen SAPPO, spoločnosť Jurki-Hayton, s. r. o., Bratislava, ktorého prijala asociácia na minulotýždňovom valnom zhromaždení, prevádzkuje v súčasnosti vyše 40 staníc, predovšetkým na území západného Slovenska.


Pod pozitívny tohtoročný trend výsledkov SAPPO sa podpísalo stabilizovanie svetového vývoja cien ropy a v dôsledku posilňovania slovenskej koruny oproti doláru aj opakované znižovanie cien pohonných látok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:28