StoryEditor

Chemický priemysel potrebuje zahraničné investície a reštrukturalizáciu

06.06.2002, 00:00

Ako hodnotíte stav slovenského chemického a farmaceutického priemyslu ?
-- Výroba chemikálií a chemických výrobkov patrí v rámci spracovateľského priemyslu medzi strategické odvetvia v priemysle SR. Výrobný program odvetvia tvorí široké spektrum produktov. Jeho základnými charakteristickými znakmi je vysoká exportná výkonnosť a dovozová náročnosť. Odvetvie sa tiež vyznačuje vysokou energetickou a materiálovou náročnosťou výroby, prevahou produktov tzv. ťažkej chémie a pomalším rozširovaním sortimentu výrobkov s vyššou pridanou hodnotou ako vo vyspelých krajinách. Charakteristická preň je tiež napríklad tesná technologická nadväznosť jednotlivých výrobných procesov.
Aké sú silné a slabé stránky slovenskej chémie?
-- Pozitívne vnímame nárast zastúpenia zahraničného kapitálu s pozitívnym vplyvom na kapitálovú silu slovenských subjektov. Vysoká exportná výkonnosť odvetvia je z hľadiska ekonomiky významným faktorom, ale na druhej strane nie je možné vynechať štruktúru vývozu. Na trhoch EÚ sa odvetvie SR presadzuje produkciou s nižšou pridanou hodnotou. V porovnaní s EÚ sa ako komparatívna výhoda javí lacnejšia pracovná sila a najmä fakt, že tuzemská vedeckovýskumná základňa disponuje dostatočným počtom kvalifikovaných pracovníkov. Problematickým sa však stáva udržanie si vysoko kvalifikovaných síl v odvetví. Nevyhnutnou je preto podpora tuzemského výskumu a využitie jeho výsledkov v kombinácii s nákupom technológií, licencií a know-how.
Negatívom je relatívne malé zastúpenie moderných technológií v odvetví. Nedostatok kapitálu je príčinou menšieho dôrazu na najperspektívnejšie smery -- biotechnológie či génové inžinierstvo. Silnou proexportnou orientáciou odvetvie čelí cyklickému vývoju a celosvetovým krízam. Výrazné rezervy sú v energetickej a materiálovej náročnosti výroby. Tento problém je však možné riešiť v rámci modernizačných a inovačných procesov.
V čom vidíte potenciál rozvoja odvetvia?
-- Potenciál rozvoja je priamo úmerný výške investovaného kapitálu. Odvetvie udrží svoj rozvoj a konkurenčnú schopnosť reštrukturalizáciou výroby v smere rastu produktov s vysokými jednotkovými cenami, znížení materiálovej náročnosti a udržaní pomeru rastu produktivity práce s rastom miezd. Ďalšie investície vyvolá aj prístupový proces do EÚ, a to zavádzaním nových legislatívnych noriem v oblasti ochrany životného prostredia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:40