StoryEditor

KDH chce zvrchovanosť do zmluvy

17.02.2003, 23:00

Európska komisia v stredu schváli text zmluvy o pristúpení desiatich nových krajín k Európskej únii. Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) navrhuje, aby bol text Zmluvy o pristúpení Slovenska k EÚ doplnený o dodatok -- Deklaráciu o zvrchovanosti SR v kultúrnych a etických otázkach. Ide o deklaráciu, ktorú presadilo v NR SR KDH v januári 2002. Vládny kabinet s týmto textom nesúhlasil. Text deklarácie sa odvoláva na tradičné hodnoty a etnické princípy európskej civilizácie, ktoré prispeli k duchovnej jednote Európy, a upozorňuje na nebezpečenstvo spochybňovania týchto hodnôt. Preto deklarácia žiada zachovanie princípu zvrchovanosti členských a kandidátskych štátov EÚ pri rozhodovaní v otázkach, ktoré sa týkajú ochrany života a dôstojnosti ľudskej bytosti od počatia až po smrť, ochrany rodiny a inštitúcie manželstva ako základu spoločnosti, ako aj rozhodovania vo veciach, ktoré s týmito otázkami súvisia v oblasti zdravotníctva, výchovy a vzdelávania. Návrh KDH na doplnenie dohody sa pokúsil predložiť poslanec KDH a predseda Zahraničného výboru NR SR Ján Figeľ počas minulotýždňového rokovania vlády SR. Tá predbežne schválila anglickú verziu textu Zmluvy o pristúpení, návrhom KDH sa však nezaoberala, pretože ho najprv musí prerokovať Koaličná rada.
Pavol Hrušovský (predseda KDH): Otázka etických a morálnych názorov zvrchovanosti SR sa týka istého záujmu Slovenska mať zvrchovanosť nad kompetenciou ovplyvňovať legislatívnu oblasť, týkajúcu sa aj otázky interrupcií, homosexuálnych partnerstiev a eutanázie. Ide o našu pozíciu, našu zvrchovanosť a suverenitu vo veciach, týkajúcich sa členstva v EÚ. Takéto zmluvy majú aj iné krajiny. Poľská republika, Írsko, Malta, ale aj ďalšie krajiny majú takisto dodatkové protokoly k základnej zmluve o vstupe do EÚ. EÚ takýto postoj jednotlivých členských štátov rešpektuje a nevidí v tom žiadnu neprekonateľnú prekážku.
Pavol Rusko (predseda ANO): Musíme si deklaráciu podrobne preštudovať a predovšetkým zvážiť, či to nie je cesta, ako chce KDH prepašovať svoju vlastnú politickú agendu do agendy štátu, prípadne vlády. Ak sa ukáže, že ide o takýto pokus, v žiadnom prípade to nebudeme podporovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. apríl 2024 18:20