StoryEditor

Aborigéni nezískali práva na nerasty

13.08.2002, 00:00
Austrálsky najvyšší súd rozhodol, že aborigéni, domorodé obyvateľstvo krajiny, nemajú nárok na vzácne nerasty či ropu, ktoré sa nachádzajú na ich historickom území, v súčasnosti však využívanom banskými a ropnými spoločnosťami. Rozhodnutie súdu je ranou pod pás mnohým aborigénom vzhľadom na ich historické územné nároky a môže ovplyvniť aj budúce rozhodnutia v ďalších stovkách nevyriešených prípadov domorodcov.

Ako súd uviedol, domorodí obyvatelia majú určité obmedzené práva, napríklad čo sa týka "lovu zveri na určitých územiach" alebo "návštev posvätných miest miestnych kmeňov", práva na nerastné bohatstvo pod zemou však už nemajú.
Ako uviedla britská spoločnosť BBC, austrálsky súd tak po dlhom čakaní uzatvoril osemročnú kauzu. Ešte v roku 1994 podal kmeň Miriuwung-Gejarrong na súd požiadavku, aby mu bolo vrátené územie s rozlohou 7 900 štvorcových kilometrov na severozápade Austrálie. Kmeň sa dožadoval pôdy na základe toho, že toto územie patrilo jeho predkom dávno predtým, než do Austrálie prišli prví belosi. Tí na nový kontinent začali prichádzať pred vyše 200 rokmi. Oblasť zahŕňa aj diamantovú baňu Argyle, najväčšiu v Austrálii.
V rozsudku Najvyššieho súdu v hlavnom meste Austrálie Canberre však sudca Murray Gleeson uviedol, že všetky práva domorodého obyvateľstva v súvislosti s požadovanými územiami zanikli dávno predtým, ako bola vydaná licencia na prevádzku diamantovej bane Argyle. Baňu teraz vlastní austrálska banská spoločnosť Rio Tinto z Melbourne, ktorá uviedla, že v súčasnosti študuje 406-stranový rozsudok.
Domorodci však rozhodnutie považujú za urážlivé a diskriminačné. Predstavitelia domorodých kmeňov v Austrálii rozhodnutie súdu kritizovali a vyzvali vládu v Canberre, ako aj vlastníkov baní, aby začali rokovania o spravodlivejšom prerozdelení vlastníckych práv na spomínané územie na severozápade krajiny. Ako povedal Wayne Birdman, predstaviteľ aborigénov zo sporného územia, Najvyšší súd Austrálie v skutočnosti domorodcom povedal: "Moji milí čierni bratia, máte právo ísť loviť zver, ale nemáte žiadnu kontrolu nad tým, kto vám na pôde hospodári."
Od roku 1992 boli na súdy v Austrálii podané stovky žiadostí od domorodých kmeňov o vrátenie ich pôvodných území po tom, ako súd prvýkrát od osídlenia Austrálie zrušil oficiálny úzus, že Austrália nebola pred príchodom bielych Európanov v roku 1788 obývaná. Aborigéni, ktorých je okolo 400-tisíc z 19 mil. obyvateľov Austrálie, patria k najchudobnejším vrstvám v spoločnosti, pričom udávajú, že sú diskriminovaní na každom kroku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:56