StoryEditor

Nové knihy

27.09.2002, 00:00

Okolo peňazí vzniklo neporovnateľne viac falošných predstáv a naordinovalo sa viac všemožných liekov, než okolo ktoréhokoľvek iného javu hospodárskeho života. Kniha Peníze a trh (Portál, 2002) niektoré z mýtov spojených s peniazmi vyvracia, ale najmä vysvetľuje, aké funkcie plnia peniaze v súčasnom svete, ako fungujú banky a kapitálový trh, odkiaľ sa berú ich poruchy a čo sa proti tomu dá robiť. Autor vysvetľuje základné otázky ekonomického myslenia prehľadným spôsobom zrozumiteľným i neodborníkovi. Zameriava sa predovšetkým na to, ako hospodárske procesy ovplyvňujú ostatné oblasti spoločnosti, ako je trhová ekonomika prepojená s demokraciou, ale zároveň poskytuje aj mnoho rád užitočných pre osobné finančné plánovanie každého občana.
Keď dvaja robia to isté, nie je to vždy to isté -- i spôsoby asertívneho správania sa od seba môžu značne odlišovať. Autori knihy Jak se prosadit asertivně (Grada, 2002) sa podrobne zaoberajú rôznymi menej známymi typmi asertivity -- od zrkadlového obrazu "požadovania" (umenie povedať nie), cez riešenie zdanlivo neriešiteľných situácií pomocou osvedčených tipov, až po nutnosť chváliť druhých. Vďaka týmto technikám môžete dosiahnuť svoje bez toho, aby ste museli vstupovať do priameho konfliktu so svojím oponentom, a vyhnete sa konfrontácii bez toho, že by ste niečo stratili. V knihe je evidentná výrazná a prínosná inšpirácia rôznymi druhmi ázijského bojového umenia, pričom východná filozofia účinnej obrany a neútočenia sú aplikované na situácie bežného života. Môžete teda vyskúšať "duševné" aikido, slovné kung-fu alebo tai-či v praxi.
Autor Jiří Hlavenka v knihe Mistrovství ve vyhledávaní na Internetu (Computer Press, 2002) ponúka pomocnú ruku všetkým, ktorí chcú v čo najväčšej miere využívať informácie skryté na webe, a hlavne sa k nim dostať rýchlo a efektívne. Kniha umožní naučiť sa nielen základy vyhľadávania, ale aj pokročilejšie metódy, ktoré často vedú k cieľu oveľa spoľahlivejšie. "Umenie hľadať, ako hľadať," to je slovné spojenie, ktoré asi najlepšie vyjadruje obsah knihy. V celom texte sa na túto vec kladie veľký dôraz práve preto, že internet je veľmi premenlivým médiom a čo ste našli dnes, nemusí zajtra existovať. Textové dáta, obrázky, hudba, video, multimédiá a v neposlednom rade programy budú iste patriť medzi dôvody, pre ktoré na web mierite. Preto je druhá časť venovaná práve týmto zdrojom a okrem návodov ako ich vyhľadávať poskytne i konkrétne odkazy, prostredníctvom ktorých vám ušetrí čas i poplatky za pripojenie.
Kniha Nezaměstnanost -- Psychologický, ekonomický a sociální problém (Grada, 2002) približuje problém nezamestnanosti v jeho sociokultúrnom kontexte. Pozornosť je venovaná predovšetkým ľudskej dimenzii problému, a to psychologickým, zdravotným a sociálnym dôsledkom dlhodobej straty práce pre človeka. Riešenie problému prihliada k významu práce pre človeka, k reflexii nezamestnanosti v ekonomických teóriách. U nás je táto publikácia kolektívu autorov pod vedením Boženy Buchtovej prvou komplexnou monografiou na tému nezamestnanosti, z čiastkových publikácií na túto tému spomeňme aspoň knihu Nezaměstnanosť jako sociální problém, ktorú v prepracovanom a doplnenom vydaní v tomto roku vydalo sociologické nakladateľstvo Slon.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:51