StoryEditor

Prednosti využívania ATA karnetov

17.09.2002, 00:00

V súlade s rozširovaním medzinárodnej spolupráce a deľby práce čoraz viac podnikateľov zo Slovenska vykonáva svoje povolanie aj v zahraničí. Ak patríte medzi nich, určite ste sa viackrát stretli s problémom, ako dočasne vyviezť bez dodatočných nákladov svoje pracovné nástroje a pomôcky do zahraničia tak, aby ste sa s nimi mohli bez problémov vrátiť späť do SR.
Chcete vedieť, ako pri spätnom dovoze do SR neplatiť clo, DPH, prípadne ďalšie dovozné poplatky a ako v zahraničí, kde vykonávate svoje povolanie, nemusíte zabezpečovať pri dovoze, resp. pri tranzite, colný dlh?
Uvedený problém rieši použitie ATA karnetu -- jednotného medzinárodného colného dokladu, ktorý umožňuje dočasný dovoz a tranzit tovaru do zahraničia s úplným oslobodením od cla a dovozných poplatkov. Vydáva ho Slovenská obchodná a priemyselná komora.
ATA karnet je možné využiť na dočasný vývoz tovaru určeného na výkon povolania, nie však na vývoz predmetov, ktoré sa majú v zahraničí spracovať, prepracovať alebo opraviť. Uvedený doklad platí pre krajiny, ktoré pristúpili k medzinárodnému Dohovoru o ATA karnete, resp. k Istanbulskému dohovoru a splnili všetky podmienky Medzinárodnej obchodnej komory, aby sa mohli stať súčasťou medzinárodného záručného reťazca. V súčasnosti ide o 58 krajín: Alžírsko, Andorru, Austráliu, Belgicko/Luxembursko, Bulharsko, Cyprus, Českú republiku, Čínu, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Gibraltár, Grécko, Holandsko, Hongkong, Chorvátsko, Indiu, Írsko, Island, Izrael, Japonsko, Južnú Afriku, Kanadu, Kórejskú republiku (Južnú Kóreu), Libanon, Litvu, Lotyšsko, Macedónsko, Maďarsko, Malajziu, Maltu, Maroko, Maurícius, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Pobrežie Slonoviny, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Rusko, Senegal, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Srí Lanku, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Tunisko, Turecko, Thajsko, USA a Veľkú Britániu.
Maximálna platnosť ATA karnetu je jeden rok odo dňa jeho vydania. V odôvodnených prípadoch so súhlasom vydávajúcej organizácie a colných orgánov v SR, a najmä v zahraničí, možno predĺžiť čas zotrvania tovaru v krajine dočasného dovozu o ďalší rok vydaním nového tzv. následného ATA karnetu. Platí však, že v odôvodnených prípadoch môžu colné orgány skrátiť lehotu pre dočasný vývoz tovaru, napr. pri výstavách alebo tranzite.
SOPK vydáva ATA karnet na tovar s maximálnou hodnotou 10 mil. korún. V prípade dočasného vývozu tovaru s vyššou hodnotou je možné vydať ATA karnet len pri splnení stanovených podmienok.
SOPK vydáva aj viacnásobné ATA karnety, ktoré umožňujú opakovaný dočasný dovoz a tranzit tovaru do zahraničia a viacnásobný spätný dovoz do SR. Pre vydanie i používanie viacnásobného ATA karnetu platia všetky zásady týkajúce sa druhu dočasne vyvážaného i dovážaného tovaru, lehoty platnosti, vypĺňania a colného prerokovania, ktoré sú platné pre bežné, resp. "jednorazové" ATA karnety. Výhodou je nižšia cena, opakovaný dočasný vývoz, tranzit a spätný dovoz na jeden doklad v lehote jedného roka. Cena za vydanie ATA karnetu sa stanovuje podľa platného Cenníka služieb SOPK a závisí od hodnoty dočasne vyvážaného tovaru.
Podrobné informácie o ATA karnetoch okrem Úradu SOPK podávajú aj regionálne komory SOPK a ich kancelárie (na webovej stránke www.sopk.sk sú uvedené kontaktné adresy a telefónne čísla).
V záujme zlepšenia služieb a úspory času sa pripravuje projekt elektronického podávania žiadosti o vydanie ATA karnetu, ako aj nová služba vypĺňania ATA karnetu o vyvážanom tovare na základe elektronicky poskytnutých údajov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podnikatelske-forum, menuAlias = podnikatelske-forum, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:32