StoryEditor

V Česku spomalenie, na Slovensku pokrok

10.12.2001, 23:00

Renomovaná analytická spoločnosť Oxford analytika hodnotí vo svojej poslednej analýze z 23. novembra 2001 Slovensko ako stabilizovanú ekonomiku. Kým v českom hospodárstve pozoruje spomaľovanie a v poľskom dokonca napätie, slovenská ekonomika i napriek globálnemu hospodárskemu útlmu podľa spoločnosti Oxford analytika postupne napreduje. "Domáci dopyt zostane do roku 2002 hlavným motorom rastu, hoci útlm v eurozóne bude oslabovať vonkajší dopyt a bude zvyšovať tlak na deficit bežného účtu platobnej bilancie. Ten však bude financovaný zdrojmi súvisiacimi s privatizáciou, pričom nezamestnanosť zostane relatívne na vysokej úrovni a otvorí sa možnosť na zníženie úrokových sadzieb," tvrdí vo svojej analýze Oxford analytika.
Oxford analytika si ďalej všíma rast niektorých makroekonomických indikátorov -- rast reálneho HDP v minulom roku o 2,2 %, medziročný rast priemyselnej produkcie o 7,5 % v období január až jún, rast hrubých fixných investícií v prvom polroku 2001 o 14 % či rast osobnej spotreby o 2,8 % v prvom polroku tohto roka (v rovnakom období minulého roka osobná spotreba klesla o 3,4 %). Miera inflácie by mala i naďalej klesať, a tak kopírovať nastúpený trend v rokoch 2001 a 2000. Kanadskí analytici ďalej konštatujú, že od februára 2000 do marca 2001 prišlo na Slovensku k poklesu všetkých kľúčových úrokových sadzieb. Napriek poklesu úrokových sadzieb a silnému domácemu dopytu sa však spomalil rast poskytovaných úverov -- k čomu, podľa názoru kanadských analytikov, prispela aj privatizácia dvoch najväčších štátnych bánk. Noví vlastníci totiž uplatnili prísnu úverovú politiku, čím prišlo k obmedzeniu poskytovania úverov. Zmenu by mali priniesť pripravované nové úverové stratégie, ktoré by sa mali začať implementovať v budúcom roku. Spočiatku exportom ťahaný ekonomický rast je podľa správy v súčasnosti generovaný domácou spotrebou a investíciami. Čistý export, ktorý bol rozhodujúcim zdrojom rastu v prvej polovici minulého roka, prispel v roku 2001 k tvorbe HDP menšou mierou. Pokles dopytu v eurozóne je hlavným dôvodom zníženia slovenského exportu. Naproti tomu investičný rozmach sprevádzaný oživením domáceho dopytu udržiaval v prvých dvoch štvrťrokoch mieru rastu importu nad 30 %. "Do konca tohto roka a najmenej v prvej polovici roka 2002 bude pravdepodobne rozdiel medzi mierou rastu exportu a mierou rastu importu tvoriť viac ako 10 %. Hoci silnejší rast českej ekonomiky -- druhého najvýznamnejšieho exportného partnera Slovenska -- môže pomôcť riešiť situáciu, zostane deficit obchodnej bilancie pravdepodobne nad úrovňou 9 % HDP," prognózuje Oxford analytika. Deficit bežného účtu platobnej bilancie klesne vzhľadom na prebytok obchodu so službami a v rokoch 2001 a 2002 by mal oscilovať okolo 7 %. Privatizačné projekty spolu s investíciami do už existujúcich podnikov a s investíciami na zelenej lúke prispejú k nedlhovému financovaniu deficitu bežného účtu platobnej bilancie. Správa spoločnosti Oxford analytika tiež venuje pozornosť pripravovanej privatizácii SPP, Transpetrolu, Slovenskej poisťovne a Poštovej banky, ktorej výnosy by mali smerovať na zníženie štátneho dlhu vrátane výplaty dlhopisov FNM, na financovanie dôchodkovej reformy či na splatenie štátnych záruk a vyriešenie starých dlhov štátnych inštitúcií.
--------------------
Oxford analytika pripomína, že koaličné politické strany môžu vzhľadom na približujúce sa parlamentné voľby spôsobiť omeškanie privatizačných projektov, ako aj niektorých štrukturálnych reforiem.
--------------------------

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:42