StoryEditor

Bank of Japan predpokladá pokles

20.11.2002, 23:00

Japonská centrálna banka Bank of Japan znížila včera hodnotenie japonskej ekonomiky prvýkrát takmer po roku. Urobila tak na základe vplyvu slabého amerického hospodárstva na export Japonska a priemyselnú výrobu. Nové hodnotenie prišlo týždeň po tom, čo údaje o miere japonskej obnovy hospodárstva ukázali spomalenie v štvrťroku od júla do septembra. Hodnotenie centrálnej banky sa opieralo aj o správu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), podľa ktorej japonská ekonomika sa v roku 2002 zmenší alebo dosiahne nulový rast. Tento vývoj by mal podľa OECD nasledovať aj ďalšie dva roky.
Bank of Japan si už nemyslí, že sa v nasledujúcom roku export, ktorý je hlavným motorom japonského hospodárstva, zvýši. Nedávno zverejnené slabé hospodárske výsledky USA a obavy z možného útoku na Irak spôsobila zmenu výhľadu v mnohých japonských firmách. V správe Bank of Japan vydanej minulý mesiac, centrálna banka uviedla, že nevidí žiadne náznaky obnovy hospodárstva. Posledná správa sa však vyjadruje o veľmi neradostnom obraze japonskej ekonomiky a hlavne o exporte.
Mierny nárast zaznamenaný v exporte na začiatku tohto roku zvýšil nádeje na obnovu hospodárstva. Avšak pokles cien a miezd a nárast nezamestnanosti potlačili domáci dopyt. Navyše sa objavili v japonských bankách zlé úvery až v hodnote 52 bil. jenov (426 mld. USD), ktoré brzdia poskytovanie nových úverov a tým aj rozvoj nových investícií.
Ako uviedla pre agentúru Reuters Bank of Japan, domáce spotrebiteľské ceny si zachovali klesajúci trend a ten bude pokračovať ešte dlhší čas. Vzhľadom na veľmi malú šancu naštartovať rast hospodárstva prostredníctvom spotrebiteľských výdavkov a neustále klesajúci export, bude musieť japonský predseda vlády Džuničiro Koizumi čeliť tlaku na zvýšenie plánovaného deficitu štátneho rozpočtu. Taro Aso, člen vládnucej Liberálnej demokratickej strany, povedal, že vládna koalícia chce získať nové zdroje v hodnote viac ako 5 bil. jenov na pokrytie výpadku daňových príjmov a na zvýšenie štátnych výdavkov, ktoré by mali podporiť ekonomiku. Japonský minister financií Masajuro Shiokawa povedal, že dodatočné zdroje by mohli financovať projekty v hodnote 8 až 9 bil. jenov.
Hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v poslednom štvrťroku o 0,7 %. V štvrťroku od apríla do júna bol zaznamenaný nárast HDP o 1 %. Mnoho ekonómov však očakáva, že sa miera rastu počas nasledujúcich mesiacov ešte zníži.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 17:10