StoryEditor

Orbán šokoval maďarskú politickú scénu

17.09.2002, 00:00

Bývalý maďarský premiér Viktor Orbán minulý týždeň šokoval politickú scénu vo svojej krajine vyhlásením, že Maďarská občianska strana FIDESZ podmieňuje súhlas so vstupom Maďarska do Európskej únie splnením určitých podmienok zo strany maďarskej vlády. ž doteraz totiž panovala v otázke vstupu krajiny do únie zhoda medzi vládnou koalíciou a opozíciou. Tento konsenzus bol veľmi dôležitý na schválenie niektorých zmien v maďarskej ústave, ktoré súvisia so vstupom krajiny do EÚ. Zmeny v ústave musí parlament schváliť dvojtretinovou väčšinou. Keďže vládna koalícia socialistov a liberálov disponuje v Národnom zhromaždení len tesnou väčšinou desiatich hlasov, pre zásah do ústavy je preto potrebný aj súhlas časti opozície. Až do minulého týždňa sa zdalo, že v otázke vstupu do únie bude dosiahnutie dvojtretinovej väčšiny v parlamente bezproblémové.
Orbán si však začal nečakane klásť podmienky a začal vydierať vládu. Medzi jeho podmienky patrí napríklad pokračovanie tzv. Szécsényiho plánu investícií, trvalý rast miezd a poskytovanie úverov poľnohospodárom podľa plánu predchádzajúcej pravicovej vlády. "Je veľmi dôležité, ako do únie vstúpime. Ak to urobíme nesprávnym spôsobom, tisíce podnikateľov, predovšetkým na vidieku, prídu o existenciu," vyhlásil Orbán na mítingu FIDESZ v meste Bicske. Expremiér sa tak po dlhšom čase opäť objavil na verejnosti a aktívne vstúpil do kampane svojej strany pred októbrovými komunálnymi voľbami.
Pre vládu Pétera Medgyessyho je zmena postoja opozície veľmi nepríjemná, pretože kabinet práve v týchto dňoch začal kampaň, ktorá si kladie za cieľ pripraviť obyvateľov na vstup krajiny do EÚ. Vstup do únie označila zároveň vláda za svoj prvoradý záujem. "Orbán sa snaží rozbiť konsenzus v najdôležitejšej otázke z hľadiska národných záujmov," reagovala vládna Maďarská socialistická strana na Orbánove slová. "Orbán bol len dovtedy stúpencom rozširovania únie, kým veril, že na vstupných dokumentoch bude figurovať práve jeho meno," vyhlásili socialisti.
Orbán už dávnejšie spochybnil vstup Maďarska do EÚ za každú cenu. Známe sú predovšetkým jeho slová o tom, že "aj mimo únie existuje život". FIDESZ teraz vyhlasuje, že pri vstupe do EÚ je potrebné tvrdo obhajovať záujmy maďarského národa. Orbán bol pritom jedným z najväčších kritikov odďaľovania dátumu vstupu do únie a prekážalo mu, že Maďarsko musí so vstupom čakať na menej pripravených susedov.
Posledné Orbánove vyhlásenia však šokovali aj predstaviteľov opozičného Maďarského demokratického fóra (MDF), ktoré bolo štyri súčasťou pravicovej vládnej koalície. Predsedníčka MDF Ibolya Dávidová vyhlásila, že je vážnou chybou podmieňovať vstup Maďarska do únie vyriešením vnútropolitických problémov. "Je potrebné vytvoriť čo najskôr podmienky na vstup Maďarska do EÚ. To je záležitosť celého národa a spoločná zodpovednosť nás všetkých," vyhlásila. Dávidová pripomenula, že pri nedávnej návšteve komisára EÚ Güntera Verheugena, predstavitelia aj opozície potvrdili konsenzus všetkých parlamentných strán v otázke vstupu do únie.
Maďarské médiá upozorňujú, že Orbán vstúpil na veľmi tenký ľad. "Pozvanie do únie ešte nemáme vo vrecku. Stojíme však pred bránami EÚ a túto historickú príležitosť by sme si nemali nechať ujsť. Rozdelenie verejnej mienky pred týmto dôležitým rozhodnutím je veľmi nebezpečné," konštatuje liberálny denník Magyar Hírlap. Denník v tejto súvislosti pripomína, že vstup do únie podľa posledných prieskumov verejnej mienky podporuje až 72 percent občanov Maďarska.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:32