StoryEditor

Krajine protinožcov chýbajú kvalifikovaní odborníci

01.08.2002, 00:00
Podľa štúdie PriceWaterhouseCoopers uvítajú možnosť pracovať v zahraničí hlavne mladší a slobodní ľudia. Odhaduje sa, že okolo 17 percent Európanov by chcelo žiť a pracovať v inej krajine. Občania niektorých krajín majú väčší sklon ku "kočovnému životu" ako iní. Napríklad Poliaci skôr preferujú "mobilné pracovné sily", Maďari a Španieli, naopak, sa pracovnej mobility stránia. Kým obyvatelia EÚ radi žijú vo Francúzsku, v Taliansku a Španielsku, občania z krajín pripravujúcich sa na vstup do EÚ uprednostňujú Nemecko, USA, Kanadu alebo Austráliu.

Podobne ako iné krajiny, ktoré prijímajú imigrantov, aj austrálska migračná politika sa usiluje o to, aby mali prisťahovalci pozitívny ekonomický a sociálny dosah na austrálsku spoločnosť. Austrálska vláda dostáva ročne niekoľko tisíc žiadostí o víza. Niektorí majú šťastie, iní nie. Ak máte záujem o prácu v Austrálii, existuje viacero spôsobov, ako ju získať. Do Austrálie sa môžete buď vysťahovať, vtedy sa automaticky stanete rezidentom s rovnakými pracovnými právami ako hociktorý iný občan Austrálie. Alebo do krajiny protinožcov prídete len na určitý čas. V tom prípade máte možnosť získať prácu v rámci niekoľkých programov austrálskej vlády, vďaka ktorým môžete získať aj pracovné víza - dlhodobé alebo krátkodobé.

Dlhodobé pracovné víza

Mladých ľudí na Slovensku môže najviac osloviť Program pre kvalifikovaných odborníkov, ktorý je založený na bodovom systéme a žiadateľ na ich získanie musí nazbierať stanovený počet bodov. Za každé zamestnanie môžete získať určitý počet bodov, pričom sa vaša pozícia musí nachádzať na Zozname odborných zamestnaní (Skilled Occupation List) vydaných austrálskymi orgánmi. Žiadatelia musia spĺňať nasledujúce požiadavky: vek pod 45 rokov, ovládanie anglického jazyka na vysokej úrovni, ukončené odborné vzdelanie a prax v odbore. Okrem toho musia mať zamestnanie, ktoré sa nachádza práve na spomínanom zozname, ktorý je veľmi zaujímavý. Medzi bodovo najsilnejšie zamestnania patrí okrem IT odborníkov a technikov napríklad architekt, chiropraktik, zubár, poľnohospodársky inžinier, letecký inžinier, tlmočník alebo právnik. V skupine manažérov sú však okrem všeobecne žiadaných obchodných a marketingových manažérov i pozície ako projektový manažér, manažér vzdelávania, manažér na ochranu životného prostredia, krajiny a parkov... V kategórii profesionálnych zamestnancov sa nachádzajú aj menej tradičné zamestnania ako učiteľ umenia, tanca, módny návrhár, ilustrátor, knihovník. Okrem úrovne vašej kvalifikácie body dostávate aj za svoj vek, jazykovú spôsobilosť, prax v odbore, kvalifikáciu vášho partnera... Bonusy môžete získať, ak ste v Austrálii študovali alebo tam máte žijúcich príbuzných. Veľmi zaujímavý je fakt, že vysokoškolsky vzdelaní ľudia dosiahnu rovnaký počet bodov ako napríklad vyučení remeselníci. Poslednú skupinu na Zozname odborných zamestnaní totiž tvora práve absolventi odborných škôl. Patria k nim kováči, murári, tesári, sklári, dokonca aj ladiči klavírov. Ich nedostatok v Austrálii je teda zjavný.

Víza pre podnikateľov

Osobitnú kategóriu žiadateľov o dlhodobé pracovné víza tvoria podnikatelia. Austrálska vláda víta ľudí, ktorí najmenej štyri roky vlastnia podnik, plánujú rozbehnúť obchodný projekt alebo chcú v Austrálii investovať. Žiadateľ sa musí preukázať sumou 250 000 austrálskych dolárov a predložiť svoj podnikateľský plán. Aj tento typ víz je postavený na bodovom systéme, ktorý je však na rozdiel od individuálneho zameraný na biznis, obrat, pracovné náklady... Ďalšou cestou získania pracovných víz na dlhší čas je práca v austrálskej pobočke vašej firmy. Ak hľadáte spoločnosť, ktorá by bola ochotná vás sponzorovať.

Možnosť pracovať

Jednou z reálnych skutočností, ktorá vám môže pomôcť získať prácu v Austrálii, je nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Austrália v súčasnosti má hlavne nedostatok IT manažérov, počítačových odborníkov, zdravotných sestier, pôrodných asistentiek, lekárnikov, fyzioterapeutov, ako aj mechanikov, kaderníkov a šéfkuchárov. Zoznam najžiadanejších profesií nájdete na stránke http://hwmigration.com/indemand.htm . Dokonca existujú programy, ktoré podporujú zamestnávateľov pri hľadaní profesionálnych pracovníkov hlavne v menej zaľudnených oblastiach. Preto je veľmi užitočné "browsovať" po internete a hľadať si zamestnávateľa alebo spoločnosť, v ktorej by ste dostali plat minimálne 34 000 AUD ročne a ktorá sa môže stať vaším sponzorom a vybaviť vám pracovné víza. Napriek nedostatku odborníkov je konkurencia na austrálskom trhu práce pomerne vysoká. Kde teda hľadať konkrétnu prácu? V novinách, hlavne v sobotňajších vydaniach, potom v súkromných pracovných agentúrach, ktorých zoznamy alebo webové stránky môžete nájsť v Zlatých stránkach (Yellow pages) a najlepším zdrojom aj naďalej ostáva internet. Napr. stránky http://www.workplace.gov.au/ , http://www.monster.com.au/ , http://employment.yellowpages.com.au/ , http://www.mycareer.com.au/ , http://www.jobsguide.com.au/ .

Krátkodobé študentské víza

Slovenskí študenti študujúci v Austrálii môžu získať pracovné povolenie, ktoré im umožňuje pracovať 20 hodín týždenne. Dávajte si však pozor na dodržiavanie počtu hodín, pretože austrálske úrady sú veľmi prísne. Pracovné povolenie môžete získať hneď po príchode do Austrálie, musíte však oň požiadať a zaplatiť poplatok 50 AUD. Okrem toho musíte mať doklad o tom, kde študujete a číslo bankového konta, ktoré by ste si mali tiež otvoriť po vašom príchode do krajiny. S pracovným povolením získate tzv. daňové registračné číslo (Tax File Number), ktoré bude vyžadovať každý váš zamestnávateľ. Druh vašej práce bude veľmi závisieť hlavne od vašej jazykovej úrovne, ale najrýchlejšie sa zamestnáte v reštauráciách, baroch, rýchlych občerstveniach, ktoré sú charakteristické častou výmenou zamestnancov. Hodinová mzda sa pohybuje od 8 do 14 AUD. Austrálska vláda zmenila od 1. 7. 2001 vízovú politiku pre celý svet. Hlavnou zmenou pre slovenských občanov je, že pri jazykových kurzoch v dĺžke do 10 mesiacov si nemôžete na rozdiel od minulosti svoj pobyt predlžovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 07:53