StoryEditor

Návrat SES Tlmače k veľkým projektom na teritóriu Juhoslávie

09.10.2002, 00:00

Najväčším projektom rekonštrukcie a obnovy juhoslovanskej energetiky v roku 2002 je rekonštrukcia bloku 3 v elektrárni Nikola Tesla Obrenovac A (ďalej TENT A3). Táto elektráreň je najväčšou tepelnou elektrárňou v juhoslovanskej energetickej sústave s celkovým výkonom 1 600 MW, spaľujúcou domáci lignit z povrchových baní v Kolubare a situovaná je blízko Belehradu na brehu rieky Sávy.
Medzinárodný tender vypísala Európska agentúra pre rekonštrukciu (EAR) ešte v januári 2002, ktorá súčasne financuje tento projekt. Záväzné ponuky sa odovzdávali v máji 2002. Požiadavkou EAR, ako aj podmienkou tendra bolo, že ponúkajúci musí vo svojej ponuke obsiahnuť a garantovať rekonštrukciu celého bloku ako celku, t. j. kotolňu aj strojovňu. V balíku rozsiahlej rekonštrukcie bloku A3 je rekonštrukcia kotla, rekonštrukcia turbogenerátora a kompletná výmena elektrosystému a systému merania a regulácie. SES sa od začiatku koncentrovali na kotol. Ide o kotol, ktorý dodali SES Tlmače v 70. rokoch, keď sa budovala juhoslovanská energetika. Kotol má parametre: 920 t/h, 186 bar, 540 °C. Vzhľadom na podmienky tendra bolo potrebné nájsť si takých partnerov, aby SES spolu s partnermi ako zoskupenie obsiahli rekonštrukciu celého bloku a splnili sa tak technické aj finančné požiadavky tendra. Rozhodnutie SES bolo správne, pretože zoskupenie firiem LLS Lurgi Lentjes Service, Siemens z NSR a slovenskej SES Tlmače predložilo takú ponuku, ktorá bola vyhodnotená ako najlepšia a toto konzorcium bolo vyhlásené za víťaza tendra. Vedúcim konzorcia je firma Lurgi. V júni 2002 bol podpísaný kontrakt s EAR, ako aj zmluva medzi LLS a SES. Hodnota celého kontraktu rekonštrukcie je takmer 50 mil. eur. Dokončenie rekonštrukcie bloku A3 je plánované na jún 2003, keď by sa mal zrekonštruovaný blok znovu pripojiť do juhoslovanskej energetickej sústavy.
Dobrá vstupná pozícia SES
SES Tlmače je jedinou slovenskou firmou, ktorej sa podarilo zapojiť do programu obnovy a rekonštrukcie juhoslovanskej energetiky, ktoré financuje Európska únia prostredníctvom donácii cez European Agency for Reconstruction (EAR). SES Tlmače v konzorciu zabezpečuje rekonštrukciu kotla. SES, a. s., vykonáva inžiniering, výrobu a dodávky a dcérska spoločnosť SES Mont, s. r. o., demontáž a montáž kotla. To znamená, že do projektu sú zapojené inžinierske, výrobné aj montážne kapacity SES, a. s., Tlmače. Vstupom SES do tohto projektu sa vytvára dobrá pozícia na rekonštrukciu ďalších 300 MW blokov v tej istej elektrárni, ktoré budú nasledovať, a tiež budú financované prostredníctvom EAR. Svojím spôsobom účasť v tomto projekte symbolizuje po dlhšom čase návrat SES Tlmače k veľkým projektom v tomto teritóriu. SES Tlmače dodávali parné kotly pre juhoslovanskú energetiku od 60. do konca 80. rokov, keď sa začali vojnové konflikty a medzinárodná izolácia Juhoslávie. Celkovo kotly zo SES predstavujú až do 50 % kapacít tepelných elektrární v Srbsku (výkon spolu asi 8 000 t/h, čo znamená viac ako 2 500 MWe).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/energetika, menuAlias = energetika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 23:20