StoryEditor

Nátlak na zamestnancov Pumy

04.03.2004, 23:00

Niekoľko svetových výrobcov športovej obuvi a odevov bolo tento týždeň obvinených, že v snahe čo najrýchlejšie a čo najlacnejšie dostať svoj tovar na pulty predajní pred začatím olympijských hier v Aténach porušujú práva svojich zamestnancov. Podľa britských The Financial Times, medzi obvinenými firmami sa ocitli aj Puma, výrobca športovej obuvi, a Umbro, výrobca najmä športového oblečenia. Mimovládna organizácia Oxfam vyzvala Medzinárodný olympijský výbor, aby stanovil prísnejšie pravidlá pre spoločnosti vyrábajúce produkty spojené s olympijskými hrami.
Ako sa uvádza v správe organizácie, Oxfam urobila anketu medzi zamestnancami spomínaných spoločností v Európe a v Ázii a zistila, že zamestnanci vyrábajúci pre firmu Puma v Turecku sú nútení pracovať nadčas. Podobný stav je aj v závode Pumy v Bulharsku, pričom tým zamestnancom, ktorí odmietli robiť nadčasy, zamestnávateľ pohrozil prepustením. Oxfam poukázal aj na situáciu v čínskom závode produkujúcom tovar pre Umbro, kde v prípade odmietnutia práce nadčas dostávajú zamestnanci pokuty.
Aj vďaka vysokému tlaku na zamestnancov zaznamenal druhý najväčší nemecký výrobca športovej obuvi Puma od začiatku roka rast objemu predaja a hrubého zisku o 10 %, uviedla agentúra Reuters. Spoločnosť zároveň rozhodla o spätnom odkúpení 5 % svojich akcií. Podľa výkonného riaditeľa Pumy Jochena Zeitza firma počíta na celý prvý polrok s výrazným rastom objednávok a očakáva ďalšie zvýšenie zisku po prudkom raste minulý rok, keď dosiahla zisk 264 mil. eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:01