StoryEditor

Médiá v USA: Cenzúra alebo morálka?

21.04.2004, 00:00
Všetko sa to začalo odhalením americkej populárnej speváčky Janet Jacksonovej rozvášnenou tínedžerskou hviezdou Justinom Timberlakeom v priamom prenose. Televízia CBS na to nadviazala niekoľkosekundovým oneskorením pri vysielaní hudobných cien Grammy a ABC podobne konala aj pri oscarovom prenose.

Dnes už však moralizovanie Federálnej komisie pre spoje (FCC) zašlo tak ďaleko, že pokuty v státisícových hodnotách lietajú jedna radosť a všetko začína zaváňať cenzúrou, porušovaním prvého ústavného dodatku o slobode prejavu. Rozhodnutia komisárov viedli k tomu, že televízie už pomaly nemôžu vysielať programy naživo. Ešte absurdnejšie je, že musia zvažovať vysielanie mnohých skladieb, ktoré sa stali klasikou a verejná televízia PBS vystrihla niektoré pasáže s veršami básnika Piriho Thomasa v pripravovanom dokumente. Za niektoré použité výrazy by sa totiž vystavili riziku pokuty.
No štyri z najväčších amerických mediálnych spoločností si povedali dosť. Viacom, vlastník siete CBS, Fox Entertainment, NBC a sieť rozhlasových staníc Infinity, vysielajúcu program spíkra Howarda Sterna, známeho svojimi obscénnymi poznámkami, zaslali komisii spolu s mnohými mimovládnymi organizáciami a osobnosťami verejného a kultúrneho života petíciu. Hnev televízií vyvrcholil po tom, čo FCC oficiálne kritizovala NBC za odvysielanie prejavu speváka U2 Bona, ktorý použil neslušný výraz pri minuloročnom udeľovaní zlatých glóbusov. Ceremoniál sa vysielal v priamom prenose a nižší orgán FCC navyše predtým rozhodol, že k porušeniu zákona nedošlo. "Chceme presvedčiť FCC, že jej smerovanie je nedomyslené," povedal pre Washington Times právnik petičnej skupiny Robert Corn-Revere. "Z FCC sa stáva národný úrad pre cenzúru, snaží sa nanútiť americkej verejnosti svoju verziu morálky," tvrdí ďalší právnik Chris Hansen.
Podľa súčasných pravidiel komisie nemôžu médiá vysielať medzi 6.00 a 22.00 žiaden materiál s obsahom súvisiacim so "sexuálnymi aktmi a vylučovacími funkciami", pretože by to vraj mohlo ohroziť deti a mládež. Výsledkom politiky komisie je, že program Howarda Sterna už prestala vysielať jedna z rozhlasových sietí: Clear Channel, pretože už musela zaplatiť 495-tisíc dolárov.
Avšak, horšie časy pre americké médiá ešte len prídu. Podľa zákona uplatňovania slušnosti vo vysielaní, ktorý v marci schválila Snemovňa reprezentantov, môže komisia dať pokutu do výšky pol milióna za jedno porušenie a podľa tejto legislatívy by peňazný trest pre Clear Channel mohol dosiahnuť podľa hollywoodskeho časopisu Review deväť miliónov. Zákon má pritom podporu konzervatívneho prezidenta Georgea W. Busha a na budúci týždeň ho zrejme schváli Senát.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:00