StoryEditor

Allianz s polročným ziskom 132,8 mil. Sk

19.07.2002, 00:00

Allianz poisťovňa, a. s., za prvých šesť mesiacov tohto roka hospodárila so ziskom 132,8 mil. Sk. Tento výsledok však bude veľmi pravdepodobne ku koncu roka negatívne ovplyvnený dodatočnou tvorbou rezerv súvisiacou s prevzatím záväzkov za povinné zmluvné poistenie. Informoval o tom Marián Bilík z oddelenia komunikácie poisťovne. Manuel Bauer, predseda predstavenstva Allianz, uviedol, že polročné výsledky nasvedčujú tomu, že spoločnosti sa aj tento rok podarí dosiahnuť výrazný nárast v predpise poistného. Podľa plánu na tento rok poisťovňa ráta s nárastom hrubého poistného na 4,25 mld. Sk. Spoločnosť za uvedené obdobie dosiahla hrubé predpísané poistné vo výške 2,61 mld. Sk, čo predstavuje nárast 98 % oproti rovnakému obdobiu roka 2001. Spoločnosť uzatvorila celkovo takmer 489-tis. nových zmlúv.
V životnom poistení zaznamenala Allianz predpísané poistné vo výške 373 mil. Sk, čo predstavuje 24-percentný medziročný nárast. Pôvod tohto rastu vidí M. Bauer v rozširovaní produktovej ponuky, akým bolo napríklad zavedenie pripoistenia kritických chorôb. Investičné životné poistenie ku koncu júna s predpísaným poistným vo výške 41,4 mil. Sk tvorilo 11 % z celkového predpisu životného poistenia. V neživotnom poistení vykázala poisťovňa za prvý polrok predpísané poistné v objeme 2,24 mld. Sk, čo je o 119 % viac ako na konci prvého polroka 2001. Údaje o vývoji neživotného poistenia sú tento rok po prvýkrát ovplyvnené zarátaním predpisu poistného v povinnom zmluvnom poistení. Vývoj v segmente neživotného poistenia na Slovensku bol všeobecne negatívne ovplyvnený poklesom v predaji osobných automobilov. Allianz však v tomto poistení zaznamenala vzostup. Poisťovňa za toto obdobie vybavila viac ako 23-tis. poistných udalostí a na poistných plneniach bola vyplatená suma 555,1 mil. Sk. Technické rezervy poisťovne predstavovali na konci júna 3,34 mld. Sk, z čoho viac ako 1,58 mld. Sk tvorili rezervy na životné poistenie.
Allianz poisťovňa, a. s., začala svoju činnosť na slovenskom trhu od 1. decembra 1993 formou obchodného zastupiteľstva. Od začiatku roka 1997 pôsobí ako akciová spoločnosť. Je stopercentnou dcérskou spoločnosťou koncernu Allianz AG Mníchov. Skupina Allianz je v súčasnosti prostredníctvom svojich dcérskych spoločností, pobočiek a konzorcií aktívna v 70 krajinách sveta a patrí medzi najväčšie svetové finančné ústavy.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 09:47