StoryEditor

Rusko postaví v Iráne jadrový reaktor

29.12.2002, 23:00

Ruský minister jadrovej energetiky Alexander Rumjancev v piatok v Moskve vystúpil na obranu ruského projektu stavby jadrového reaktora v Iráne a pripustil, že obe krajiny musia ešte podpísať dohodu o návrate vyhoreného jadrového paliva do Ruska.
"Irán využíva jadrovú energiu len na mierové účely," uviedol A. Rumjancev.
Rusko sa dohodlo s Iránom na stavbe nukleárneho reaktora v prístavnom meste Bušír. tento krok čelí ostrej kritike Spojených štátov, ktoré považuje Irán za krajinu podporujúcu teroristické skupiny. Odhaduje sa, že projekt výstavby reaktora má hodnotu 800 mil. USD.
A. Rumjancev upozornil, že projekt Bušír spĺňa všetky medzinárodné predpisy a zdôraznil, že inšpektori z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu OSN navštívia miesto výstavby reaktora už vo februári.
Minister síce pripustil, že dlho očakávaná paralelná dohoda o návrate vyhoreného jadrového paliva z Iránu do Ruska sa ešte nepodpísala aj napriek predchádzajúcim náznakom, že by sa tak mohlo stať počas jeho návštevy Teheránu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v súčasnosti analyzuje text navrhovaného kontraktu a podľa ministra sa jeho podpis očakáva do jedného mesiaca.
V lete tohto roku ruská vláda navrhla rozsiahly program spolupráce s Iránom, ktorý predpokladá výstavbu aj niekoľkých ďalších reaktorov. Konkrétne dohody sa zatiaľ neuzavreli.
Na začiatku projektu Bušír, v 70. rokoch, stála nemecká spoločnosť Siemens. Po islamskej revolúcii v roku 1979 sa však realizácia projektu pozastavila. Ruskí inžinieri teraz prispôsobujú svoje postupy tak, aby boli kompatibilné s pôvodným nemeckým prístupom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:39