StoryEditor

EK plánuje varovať Nemecko

04.02.2002, 23:00

Európska komisia (EK) chce už o niekoľko dní oficiálne napomenúť Nemecko v súvislosti s jeho neúmerne vysokým deficitom štátneho rozpočtu. K tomuto rozhodnutiu má dôjsť 11. februára na rokovaní ministrov financií eurozóny, o deň neskôr majú tú istú problematiku riešiť 15 ministri financií EÚ. Niektoré krajiny, vrátane Veľkej Británie a Francúzska, však robia v diplomatickej rovine maximum na dosiahnutie kompromisu.
NSR zároveň intenzívne lobuje u svojich európskych partnerov, ktorí by mohli zvrátiť "varovanie" EK. Celý tento proces sa vlastne stáva aj testom pre Pakt stability a rastu EÚ, ktorý je nástrojom na posilňovanie rozpočtovej disciplíny. Berlín by mal oficiálne prisľúbiť, že jeho rozpočtový deficit v tomto roku nepresiahne 3 % z HDP a v budúcnosti zvýši úsilie, aby do roku 2006 dosiahol vyrovnaný rozpočet. Posilnenie rozpočtovej disciplíny sa vzťahuje aj na Portugalsko, ktoré chce EK tiež upozorniť. Londýn a Paríž sa obávajú, že EK vlastne žiada Nemecko, aby "pritvrdilo" rozpočtovú politiku v čase, keď sa blíži k recesii, čo znamená, že neberie do úvahy terajšie štádium ekonomického cyklu. Francúzsky minister financií Laurent Fabius naznačil, že Francúzsko je veľmi opatrné v súvislosti s oficiálnym varovaním EK, pretože tu ide o výzvu krajine, aby zmenila svoju politiku. Niektoré menšie krajiny však zastávajú iný názor. Írsko, ktoré bolo podobne "varované" minulý rok, trvá na tom, aby sa to isté pravidlo týkalo každého štátu bez ohľadu na veľkosť. Nemecko sa chce v každom prípade vyhnúť otvorenej kritike zo strany EK, najmä vzhľadom na septembrové parlamentné voľby. Minister financií Hans Eichel však má veľmi malý manévrovací priestor -- časť odhadov z bruselského ústredia EÚ hovorí o rozpočtovom deficite v roku 2002 na úrovni 2,7 %, no niektoré prognózy uvádzajú dokonca ešte vyššiu hodnotu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:29