StoryEditor

Investície do fondov rastú s infláciou

04.03.2003, 23:00

Záujem o podielové fondy rastie. Od začiatku roka do nich týždenne pribúda približne pol miliardy korún. Počas uplynulého týždňa prišlo do otvorených podielových fondov združených v Asociácii správcovských spoločností (ASS) 810 mil. Sk, pričom investori požiadali o vyplatenie podielov zhruba za 136 mil. Sk. Čisté predaje, ktoré sú rozdielom medzi vydanými a vyplatenými podielmi, tak dosiahli 674 mil. Sk. Informoval o tom výkonný riaditeľ ASS Peter Goceliak.
Nárast investícií v podielových fondoch považuje ekonóm Slovenskej ratingovej agentúry Ľudovít Ódor za prirodzený vývoj. "Slovensko štartovalo pred niekoľkými rokmi takmer z nuly a v krajinách Európskej únie je niekoľko desiatok percent úspor ľudí v podielových fondoch," povedal Ódor. Fondy totiž podľa neho dosahujú v mnohých prípadoch pre investorov vyššie výnosy v porovnaní peniazmi uloženými na bežnom či termínovanom účte. Preto mnohí presúvajú časti svojich úspory z bánk do podielových fondov. Jednou z príčin podľa Ódora je, že ľudia boli donedávna zvyknutí na vyššie nominálny úrokové sadzby v bankách, ako sú v súčasnosti. "Preto vyhľadávajú iné príležitosti na zhodnotenie úspor," uviedol Ódor, ktorý predpokladá, že nárast investícií do podielových fondov bude pokračovať aj naďalej.
Druhou príčinou presunu úspor do fondov je vyššia miera inflácie v porovnaní s úrokovými sadzbami v bankách. Kým v januári inflácia dosiahla medziročne až 7 percent, termínované vklady v bankách do jedného roka boli priemerne o dve až tri percenta nižšie. "Výnosy v podielových fondov za posledné obdobie dokazujú, že je tam priestor na lepšie zhodnotenie ako v bankách," povedal Ódor. Peniaze však z bánk v končenom dôsledku neodchádzajú, pretože správcovské spoločnosti s najväčším majetkom v podielových fondoch sú poväčšine dcérskymi spoločnosťami najvýznamnejších bánk. "Banky majú stratégiu, že keď už strácajú peniaze na vkladoch, tak chcú niečo zarobiť na ostatných produktoch," povedal Ódor.
Najviac investícií, až 350 mil. Sk, získali v minulom týždni peňažné fondy. Spomedzi nich sa najviac darilo Korunovému peňažnému dividendovému fondu od Tatra Asset Management, ktorý sa za týždeň zhodnotil o 0,13 percenta. Fondy zamerané na iné meny sa podľa Vladimíra Ravingera z Investičnej a dôchodkovej spoločnosti oslabili v priemere o 0,9 percenta. Prispelo k tomu zhodnotenie slovenskej koruny oproti viacerým zahraničným menám. Medzi dlhopisovými fondmi, ktorých čisté predaje boli 316 mil. Sk, najvyšší zisk dosiahol Dolárový dlhopisový fond v správe Tatra Asset Management, keď sa zhodnotil o 0,82 %. S najväčšou stratou (0,73 percenta) skončil Dlhopisový eurofond od VÚB Asset Management. Medzi akciovými a zmiešanými fondmi prevládali straty. Fondy zamerané na americké akcie sa podľa V. Ravigera prepadli minulý týždeň v priemere o 1,12 percenta. Fondy investujúce do európskych akcií klesli o 3,32 percenta. Nedarilo sa ani fondom s akciami technologických firiem, ktoré stratili za týždeň takmer 2,7 percenta.
Predajnosť otvorených podielových fondov
(uplynulý týždeň, v mil. Sk)
Vrátené podiely Vydané podiely
Fondy peňažného trhu 74,7 425,1
Dlhopisové fondy 38,8 355,0
Akciové fondy 2,0 9,1
Zmiešané fondy 20,4 20,8
Fondy fondov 0,0 0,3
Spolu 135,9 810,3

Zdroj: ASS

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 14:57