StoryEditor

V únii podľa komunitárneho práva

02.03.2004, 23:00
Európsky súd prvého stupňa

V Európskom súdnom dvore a na Európskom súde prvého stupňa, ktoré sú inštitúciami EÚ, bude mať Slovensko svojich zástupcov -- Jána Klučku a Daniela Švábyho. Kabinet mal predložiť mená oboch zástupcov Európskej komisii do konca februára. Súdny dvor, ktorý vznikol v roku 1952, zaisťuje jednotnú interpretáciu a aplikáciu komunitárneho práva v členských štátoch únie. Rieši spory členských štátov, inštitúcií EÚ, firiem aj samostatných osôb. K súdnemu dvoru patrí od roku 1989 aj Európsky súd prvého stupňa v Luxemburgu. Má odbremeniť súdny dvor. Rozhoduje o sporoch v hospodárskej súťaži, antidumpingu a pracovnoprávnych vzťahoch. Jedným zo zaujímavých súdnych sporov na Európskom súdnom dvore bude žaloba Európskej komisie, ktorá sa súdny dvor obrátila s bezpríkladnou žalobou na rozhodnutie Európskej únie o zastavení disciplinárneho konania voči Nemecku a Francúzsku, porušujúcim rozpočtové pravidlá EÚ. Komisia vyzvala súd na rýchly proces. Rozhodnutia súdneho dvora, ktoré majú často ústavné a ekonomické dôsledky, budú čoskoro realitou aj pre občanov Slovenska. O vyriešenie sporov bude môcť požiadať Európsky súdny dvor Slovensko ako členský štát únie, inštitúcie EÚ, ale aj firma či občan. Kým základným poslaním Európskeho súdneho dvora je jednotný výklad práva únie, Európsky súd prvého stupňa sa zaoberá podaniami jednotlivcov a firiem proti rozhodnutiu inštitúcií a agentúr EÚ. Proti jeho rozsudku sa možno odvolať na súdny dvor. Tato možnosť sa však týka len výkladu zákona. Od roku 1954 na súdny dvor smerovalo 10 000 podaní a súd vyniesol vyše 4 500 rozsudkov. Po vstupe desiatich nových členských štátov do únie sa určite zvýši počet káuz. Zmierniť preťaženosť súdneho dvora má niekoľko senátov, ktoré sa budú špecializovať na určité oblasti, napríklad na administratívne spory medzi európskymi úradnými činiteľmi. Súdny dvor bude po rozšírení EÚ tvoriť jeden sudca z každého členského štátu.
Súdny dvor sa zaoberá dvoma typmi prípadov:
priamou žalobou
, ktorú pred dvorom môže predniesť EK či jej inštitúcie alebo členský štát. Návrhmi jednotlivcov alebo firiem sa zaoberá Európsky súd prvého stupňa,
konaním o predbežnej otázke, o ktoré môžu požiadať súdy členských štátov. Súdny dvor nie je odvolacím súdom pri odvolaní proti rozhodnutiu národných súdov. Keď súdny dvor rozhodne, musí národný súd pri vlastnom rozhodovaní uplatňovať právo únie. Sudcovia každý prípad posudzujú najskôr na uzavretom rokovaní.
Kandidáti pre súdy únie
Ján Klučka,
kandidát na sudcu Európskeho súdneho dvora
Narodený: v Bánove 27. 5. 1951
Vzdelanie: Právnická fakulta UK Bratislava
Zamestnanie: sudca Ústavného súdu
Členstvo: čestný predseda Slovenskej spoločnosti pre medzinárodné právo, zástupca SR v Európskej komisie pre demokraciu prostredníctvom práva (tzv. Benátska komisia),člen slovenskej národnej skupiny pri Stálom arbitrážnom dvore v Haagu, člen panelu právnych expertov z odboru životného prostredia Stáleho arbitrážneho dvora v Haagu.
Daniel Šváby, kandidát na sudcu Európskeho súdu prvého stupňa
Narodený: v Košiciach 9. 9. 1951
Vzdelanie: Právnická fakulta UK v Bratislave, Francúzska štátna škola pre sudcov
Zamestnanie: sudca Ústavného súdu
Členstvo: člen Európskej komisie pre ľudské práva v rokoch 1993 -- 1999, expert Rady Európy pri posudzovaní súladu právneho poriadku Ukrajiny (1996) a Arménska (1997) so základnými normami Rady Európy


http://curia.eu.int
Európsky súdny dvor:
15 sudcov a 8 generálnych advokátov. Sudcovia volia predsedu na funkčné obdobie troch rokov. Súdnemu dvoru pomáhajú generálni advokáti. Poskytujú stanovisko k prerokúvanému prípadu.
Súd prvého stupňa:
15 sudcov
Členovia obidvoch súdov sú vymenovaní členskými štátmi na funkčné obdobie šesť rokov s možnosťou opakovania mandátu
Adresa:
L-2925 Luxemburg
Tel.:
(352) 4303-1
Fax:
(352) 4303-2600

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 21:51