StoryEditor

Kapitalizačný pilier hlavne pre mladšie generácie

06.10.2003, 00:00
Mladšie generácie, ktoré sa ešte len pripravujú na svoje povolanie, budú musieť už pri svojom prvom zárobku myslieť na dôchodok. Aj o tom rozhodla vláda, keď odsúhlasila návrh zákona o starobnom dôchodkovom sporení z dielne ministerstva práce. Šetrenie na penziu má byť totiž povinné pre všetkých, ktorí v roku 2005 po prvýkrát vstúpia na trh práce.
Ostatní pracujúci sa môžu dobrovoľne rozhodnúť, či vstúpia do kapitalizačného piliera, ktorý má byť po priebežnom druhým povinným pilierom nového dôchodkového systému. Ak mu však povedia svoje "áno", návrat už nebude možný. Majú však dostatočný priestor na zváženie. Čas na rozhodovanie o tom, či si začnú na penzie šetriť alebo nie, budú mať, ak návrh schváli aj parlament, od 1. januára 2005 až do konca júna 2006. Napriek slobodnému vstupu je však sporenie na dôchodok výhodné najmä pre tých mladších. Ľuďom nad 45 rokov odporúčajú analytici, aby zostali v priebežnom systéme, kde im dôchodky bude vyplácať iba Sociálna poisťovňa.
Nárok na dôchodok z kapitalizačného piliera podmieňuje vládny návrh šetrením najmenej počas sedemnástich rokov. "Nechceme, aby účasť v novom systéme bola príliš vysoká," priznal hovorca rezortu práce Martin Danko. Obava pramení z toho, aby sa na dôchodkovom sporení nezúčastnil na začiatku veľký počet ľudí, pretože by to mohlo spôsobiť nedostatok peňazí v Sociálnej poisťovni, ktorá musí vyplácať dôchodky súčasným dôchodcom. Obavy pred vysokým deficitom spôsobeným veľkou počiatočnou účasťou priznal aj minister práce Ľudovít Kaník.

Dôchodok z dvoch častí
Nový dôchodkový systému bude dvojzložkový, aby sa predišlo kolapsu štátneho rozpočtu a verejných financií. Keby ľudia mali možnosť prejsť naplno do kapitalizačnej zložky, hrozilo by, že Sociálna poisťovňa by nemala v nasledujúcich rokoch z čoho vyplácať penzie.
Kapitalizačný pilier by mal mať dve základné fázy. Sporivú a poistnú. V prvej fáze budú zamestnávatelia odvádzať za zamestnancov, ktorí sa rozhodnú šetriť si na dôchodky, deväť percent najprv do Sociálnej poisťovne, ktorá ich najneskôr do troch dní musí previesť na osobné dôchodkové účty do dôchodkovej správcovskej spoločnosti, ktorú si zvolí sám zamestnanec. Ďalších deväť percent zostane v Sociálnej poisťovni. Pri odchode do dôchodku tak človek získa nárok na penziu z toho, čo odviedol do priebežného systému a aj z toho, čo si sám počas svojho aktívneho veku našetril. Podmienkou na vyplácanie dôchodku z kapitalizačného piliera je taká výška nasporenej sumy, ktorá zabezpečí dôchodok najmenej na úrovni 0,6-násobku životného minima. Ak je suma nižšia, našetrené prostriedky sa prevedú do Sociálnej poisťovne, ktorá zabezpečí vyplácanie dôchodku.

Možno až 58 percent príjmu
Podľa odhadov ministra práce Ľudovíta Kaníka má šetrenie deviatich percent z celkovej hrubej mzdy priniesť ľuďom približne 30- až 35-percentnú náhradu toho, čo zarobili, keď boli zamestnaní. Aj tu, podobne ako v zreformovanom priebežnom systéme platí, že čím dlhšie niekto pracuje, tým bude jeho dôchodok vyšší. Miera náhrady príjmu z prvého piliera má byť, ako tvrdí ministerstvo, asi 23 percent. Celkový dôchodok tak pri naplnení ministerských prognóz prinesie náhradu 53 - 58 percent.
Úspory, ktoré Sociálna poisťovňa prevedie do dôchodkových správcovských spoločností, špeciálne zriadených práve na zhodnocovanie dôchodkových úspor, však aj naďalej zostanú účtovne jej majetkom. Má sa tým zabezpečiť splnenie maastrichtských kritérií a zavedenie eura na Slovensku ešte pred rokom 2010.
Kvôli euru rezort práce ustúpil ministrovi financií vo viacerých veciach. Jednou z nich je aj zníženie odvodov na osobný účet z desať na deväť percent. "Každá reforma je umením možného, pričom dôchodková sa deje vo fiškálne náročnej situácii, keď sa zavádzajú aj iné zásadné reformy - zdravotníctva, školstva, verejnej správy či daní a zároveň má Slovensko ambície splniť maastrichtské kritériá," zdôvodňuje Danko ústupky rezortu práce. Myslí si, že deväťpercentný odvod do sporivého piliera je v našich podmienkach dobrý štart pre penzijnú reformu a nádejný predpoklad na to, aby sa na Slovenku vybudoval silný kapitalizačný pilier, ktorý, ako povedal, "zaručí vyššiu mieru náhrad".
Na osobných dôchodkových účtoch bude evidencia všetkých peňazí zhromaždených v dôchodkovom podielovom fonde, ktoré zriadia dôchodkové správcovské spoločnosti. Za ne bude správca nakupovať cenné papiere, napríklad akcie, dlhopisy, hypotekárne záložné listy, prípadne iné nástroje finančného trhu. Úročenie a zhodnocovanie cenných papierov by podľa Kaníka mali ľuďom zabezpečiť vyššie dôchodky, ako peniaze, ktoré zostanú v Sociálnej poisťovni bez možnosti ich zhodnotenia.
Aktíva zhromaždené vo fonde bude dôchodková správcovská spoločnosť spravovať osobitne od svojho majetku. Ich zhodnocovanie bude podobné, ako je to v podielových fondoch. Cieľom investičnej stratégie dôchodkového fondu by mala byť primeraná miera náhrady príjmu, teda výnos by nemal byť prvoradý. "Tento systém nie je vytvorený na dosiahnutie mimoriadnych výnosov. Má pokrývať základné zabezpečenie pre starobný dôchodok," povedal štátny tajomník ministerstva práce Michal Horváth.

Zhodnocovanie úspor sa nezastaví
Druhou fázou kapitalizačného piliera je poistenie. Za našetrenú sumu si nový dôchodca musí v komerčnej poisťovni kúpiť anuitu, čiže pravidelné mesačné doživotné platby, ktoré budú jeho dôchodkom. Výška dôchodku vyplácaného v rámci druhého piliera, bude závisieť nielen od sumy nasporenej na osobnom účte a veku, v ktorom sa občan rozhodne odísť do dôchodku. Ovplyvní ju aj to, ako sa komerčnej poisťovni podarí zhodnotiť sumu, z ktorej bude dôchodcovi vyplácať penziu. V zmluve o dôchodku by sa poisťovňa mala podľa Mareka Lendackého z ministerstva práce zaviazať, že v prípade výnosov nad rámec dohodnutého percenta bude z prostriedkov, ktoré jej klient zveril, platiť bonus, napríklad vo forme trinásteho dôchodku. Malo by ísť o obdobu valorizácie, ktorá bude platiť pre priebežný systém. Tam sa majú podľa zákona o sociálnom poistení, ktorý koncom minulého mesiaca schválil parlament, valorizovať dôchodky každoročne 1. júla. Zvýšenie sa odvodí od rastu priemernej mzdy a rastu indexu životných nákladov.
01 - Modified: 2002-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Ruža" prehrala po predĺžení 02 - Modified: 2002-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Abdikácia štátneho trénera Filca 03 - Modified: 2002-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko zo športu 04 - Modified: 2002-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Švajčiarska senzácia na úkor Liverpoolu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-dna, menuAlias = tema-dna, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 09:05