StoryEditor

Taiwanský investor chce Grundig

30.12.2002, 23:00

Najväčší nemecký výrobca spotrebnej elektroniky Grundig AG našiel po dlhom hľadaní investora: dohoda o vstupe zahraničného partnera do spoločnosti má byť podpísaná v polovici januára 2003. Má ním byť taiwanská skupina Sampo. Zatiaľ však nie je jasné, aký veľký podiel zahraničný záujemca získa, ani to, koľko zaň zaplatí. V každom prípade by tento krok znamenal, že nemecký koncern je minimálne na určitý čas zachránený.
Výrobca televízorov Grundig patrí z 89 % rosenheimskému podnikateľovi Antonovi Kathreinovi. Tomu však chýbajú peniaze, a preto šéf Grundigu Hans-Peter Kohlhammer už pol druha roka hľadá po svete solventného partnera. Pôvodne sa tak malo stať do leta 2002, potom do novembra, teraz je z toho január 2003. Grundig pritom čerstvý kapitál potrebuje veľmi naliehavo, pretože banky už celé mesiace tlačia na vrátenie predchádzajúcich úverov. Na predĺženie ich splatnosti pristúpili až v poslednej chvíli, začiatkom septembra.
Oznámenie spred Vianoc, podľa ktorého Grundig predá svoj výrobný závod vo Viedni, dodal rokovaniam so skupinou Sampo nový impulz. Taiwanská spoločnosť totiž očividne nemá záujem o zle vyťažený rakúsky závod a oveľa viac sa zaujíma o samotnú firemnú značku, renomovanú v Nemecku i v ďalších európskych krajinách. A. Kathrein v tejto súvislosti uviedol: "Predajom spomínaného závodu sme vo veci možného spojenia s naším potenciálnym investorom pokročili o veľký kus dopredu."
Po predaji viedenskej továrne s tisíckou zamestnancov má Grundig už len jediné výrobné zariadenie v Portugalsku, pretože v sídle firmy v Norimbergu sa výrobné pásy zastavili už pred určitým časom. Z hľadiska trhu výhodnejšie malé televízne prijímače s tradičnou značkou Grundig sa teraz montujú v Turecku, kým väčšie dodávalo Rakúsko.
Isté je, že z bývalého giganta elektronickej brandže je dnes už len tieň. V priebehu posledných dvadsiatich rokov totiž z pôvodných 40 tis. zamestnancov vo firme zostalo dnešných päťtisíc. Okrem zavedenej značky za reč stojí ešte vývojové oddelenie a odbyt.
Aj napriek drastickým úsporným opatreniam sa firma nevyhne červeným číslam ani za rok 2002, hoci odhad zatiaľ zverejnený nebol. V minulom roku dosiahol koncern obrat 1,28 mld. eur a čistú stratu 150 mil. eur. Grundig však nie je osamelý, keďže aj dosiaľ najúspešnejší nemecký výrobca televízorov Loewe musel svoje perspektívy na rok 2002 korigovať smerom nadol, o bavorskej značke Schneider ani nehovoriac -- pred niekoľkými týždňami ju kúpil čínsky investor. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:48