StoryEditor

Európsky futbalový šampionát takmer dvakrát drahší

01.12.2003, 23:00
Po olympijských hrách v Aténach bude na budúci rok druhým najsledovanejším športovým podujatím európsky šampionát vo futbale, ktorý bude hostiť Portugalsko. Šestnásť účastníkov majstrovstiev bolo v nedeľňajšom lisabonskom žrebe rozdelených do štyroch štvorčlenných skupín, takže jednotlivé krajiny sa už môžu na toto vrcholné podujatie pokojne pripravovať.
 Kým manažéri reprezentačných mužstiev do posledných detailov rozoberajú možnosti ubytovania, stravovania či prípravných zápasov, organizátori majú plnú hlavu problémov súvisiacich s ekonomickou stránkou šampionátu. Náklady na výstavbu štadiónov sa totiž oproti prvým odhadom výrazne zvýšili, čo môže ohroziť očakávaný finančný zisk.
Portugalci pôvodne chceli usporiadať majstrovstvá spolu so Španielskom, ale nakoniec zvíťazilo ich zdravé sebavedomie a do úspešnej kandidatúry vstúpili samostatne. "Inšpiroval nás grandiózny úspech EXPO 1998 v Lisabone, a tak sme si povedali, že keď dokážeme zorganizovať obrovskú svetovú výstavu, je v našich silách tiež usporiadanie futbalového šampionátu," citoval denník Sport predsedu portugalského zväzu Gilberta Madaíla. "Po vstupe do Európskej únie výkonnosť portugalskej ekonomiky rástla a týmto verdiktom do nej vstúpia ďalšie investície. Taktiež prosperujúca turistika dostane nový impulz. Navyše práve v júni a júli u nás panuje ideálna klíma," pýšil sa hlavný manažér propagačnej kampane Carlos Cruz tesne po tom, ako pred tromi rokmi rozhodla Európska futbalová federácia o dejisku ME.

Dvakrát drahšie EURO

Niekoľko mesiacov pred začiatkom šampionátu však vôbec nie je všetko také jasné a priamočiare, ako si to činovníci predstavovali. Portugalské hospodárstvo - podobne ako ostatné štáty EÚ - totiž zasiahla recesia. Pôvodne určené sumy na štadióny a potrebnú infraštruktúru sa už takmer zdvojnásobili a v stavebných prácach nastáva sklz. Azda okrem niekoľkých kritických novinárov nikto nepochybuje o tom, že sa do štartu turnaja - v sobotu 12. júna 2004 - všetko stihne. Trebárs za cenu toho, že čerstvé nátery sotva zaschnú a v parkoch okolo štadiónov nestihne vyrásť tráva. S blížiacim sa dátumom so začatím šampionátu však nadšenie už z mnohých priaznivcov vyprchalo. Veľmi dobre si uvedomujú, že peniaze, ktoré miznú vo veľkom v stavebných jamách futbalových areálov, budú musieť vrátiť späť do štátnej pokladnice práve oni. Prvou skúšku ich vernosti sa už skoro stanú vstupenky predávané s vyššími cenami ako sa počítalo. Iba na porovnanie: Pôvodný rozpočet na vybudovanie desiatich štadiónov pre EURO 2004 znel na 314 miliónov dolárov. Tento rok na jar však už bolo isté, že sa prakticky zdvojnásobil na 584,2 milióna eur! A to vôbec nemusí byť konečná cena.

Oneskorená výstavba štadiónov
Osem stánkov vyrastá od základu nových a iba dva - v Coimbre a Guimaraesi - sa rekonštruujú. Najdrahším zo všetkých sa bude pýšiť Benfica Lisabon, lebo jej Estadio Da Luz (Štadión svetla) vyjde na 119 miliónov eur. Na mnohých z nových štadiónov však dochádza k značným časovým posunom. Najväčšie problémy malo Porto, kde mala radnica podozrenie na neoprávnené čerpanie finančných prostriedkov a tak nariadila prezidentovi FC Porto Pinto da Costovi, aby vydal okamžitý zákaz prác. Než sa vyriešilo, akým spôsobom klub vráti neoprávnené prestavané financie, na stavbe sa nepracocalo a tak aj preto má výstavba Das Antas už teraz trojmesačné oneskorenie. Podobné problémy mali aj v Leirii, kde sa na dvojmesačnom oneskorení niektorých prác podieľalo dodatočné overovanie stavebného povolenia. Značný časový sklz musia riešiť aj v Braze, kde zdržanie zapríčinila príliš odvážna architektúra štadiónu miestneho Sportingu. Kuriózne problémy mali aj v ďalšom dejisku šampionátu - Guimaraesi, kde sa pri budovaní štadiónu D. Afonsa Henriquese vyskytli také finačné nezrovnalosti, že polícia na istý čas zatkla klubového prezidenta Pimentu Machada. Aj keď Machadu následne prepustili na kauciu, stále mu hrozí pobyt vo väzení.

Silná skupina sponzorov
Napriek všetkým pochybnostiam by sa Portugalci o ziskovosť šampionátu nemali obávať. Veď už deväť mesiacov pred úvodným výkopom predstavili organiátori podujatia osem oficiálnych sponzorov. Posledným, ktorý uzavrel zmluvu bol nemecký mobilný operátor T-Mobile, ktorý bude zabezpečovať exkluzívny servis prostredníctvom svojej siete vo väčšine európskych krajín prostredníctvom SMS, alebo MMS. "Futbal je jedným z najsledovanejších športov a preto sme radi, že sme podpísali spoluprácu s UEFA," komentoval novú dohodu zástupca nemeckej firmy Robert Dotson. T-Mobile sa tak pridala k ďalším spoločnostiam, ako sú Canon, Carlsberg, Coca-Cola, Hyundai, JVC, MasterCard a McDonald´s, ktorí sa na oficiálnom sponzorstve dohodli už skôr. Nadchádzajúci šampionát budú navyše podporovať šestica národných sponzorov - Adidas, BPI, CTT Correios, GALP Energia, Navigator a Vista Alegre. "Sme šťastní, že sa obnovili spoluprácu s Adidasom pre šampionát v Portugalsku. Pomoc Adidasu, ktorá sa týka dodávania lôpt, obuvi a celkového výstroja je pre nás jednoducho nenahraditeľná," vyhlásil šéf exekutívy UEFA Gerhard Aigner.

Ružové okuliare domácich organizátorov
"Portugalsko má výborných futbalistov, vynikajúce národné mužstvo a teraz môže dokázať, akým skvelým je organizátorom. Nemám žiadny dôvod pochybovať o tom, že 12. júna 2004 bude všetko v úplnom poriadku. V živote predsa taktiež žiadna cesta nevedie úplne priamo a navyše oneskorenie nie je nijako kritické," ukludňuje verejnosť i funkcionárov šéf komisie UEFA pre štadióny Ernie Walker, ktorý pozná momentálny stav štadiónov zo svojich pravidelných inšpekcií viac než dôverne. "Spomínam si dobre na titulky, ktoré sa v našich novinách pred nedávnom objavili: Nikdy to nedokážeme!, Finálový turnaj nakoniec pripadne Španielsku. Vzduchom lietali údajne prehospodárené miliardy, málokoho však zaujímal skutočný stav. Nebojím sa o jediný štadión - všetky budú stopercentne pripravené včas!" dáva najavo čo si myslí o skeptikoch," dopĺňa ho riaditeľ riaditeľ organizačného výboru António Laranjo. Mnohí však mieru ich optimizmu nezdieľajú. I keď by mal obaja mali pravdu a turnaj by ponúkol nielen mimoriadny športový zážitok, ale taktiež lukratívny ekonomický poriadok, jedno je isté už teraz. Portugalských usporiadateľov čaká pred 12. júnom 2004 ešte veľmi tŕnistá cesta...
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 16:26