StoryEditor

Krátke správy

07.04.2003, 00:00

Novela zákona o ochrane vkladov, ktorou by sa čoskoro mala zaoberať vláda SR, zamedzí vzniku potenciálneho konfliktu záujmov medzi komerčnými bankami a Fondom ochrany vkladov (FOV). Na základe podnetu Svetovej banky sa v trvalom zložení Rady a Dozornej rady FOV zabezpečí početný pomer 3 zástupcov komerčných bánk, 2 reprezentantov NBS a 2 predstaviteľov MF SR. Novela umožní tiež štátu prevziať štátnu záruku za úvery poskytnuté fondu, ako aj poskytnúť návratné finančné výpomoci a dotácie zo štátneho rozpočtu. (TASR) Fond ochrany vkladov_02.jpg Štefan Puškáš/TASR (Archiv HN/HN Foto)

Situácia vo Všeobecnej úverovej banke sa už podľa generálneho riaditeľa banky Tomasa Spurného stabilizovala a vklady v banke sa nachádzajú na úrovni pred začatím šírenia poplašnej správy o problémoch banky. Zvýšené výbery vkladov zaznamenala VÚB koncom februára pripisovali sa rušeniu niektorých pobočiek na južnom Slovensku. V piatok banka otvorila šesť nových pobočiek a zároveň začala so zmenou interných priestorov vo svojej sieti. Banka podľa Spurného mení svoju tvár a z pobočiek by mali zmiznúť bariéry. Projekt novej pobočkovej siete vznikol v spolupráci s materskou skupinou Banca Intesa v Taliansku. (hn/rk)

Devízové rezervy Slovenska v uplynulom týždni poklesli o 199 mil. USD na 11,3 mld. USD. Na poklese rezervných aktív sa podieľalo zníženie devízových rezerv Národnej banky Slovenska (NBS) ako aj komerčných bánk. Centrálna banka zaznamenala v uplynulom týždni pokles devízových rezerv o 110,2 mil. USD na 9,9 mld. USD. Rezervné aktíva komerčných bánk sa znížili o 88,8 mil. USD na úroveň 1,4 mld. USD. Devízové rezervy SR vlani dosiahli 10,4 mld. USD. (SITA)

Vlaňajší obchodný obrat medzi Slovenskom a Kanadou bol vyše 1,6 mld. Sk. Po prvý raz od roku 1998 bol slovenský vývoz do Kanady (880 mil. Sk) vyšší ako dovoz z Kanady (755 mil. Sk) a Slovensko tak dosiahlo aktívne saldo takmer 125 mil. Sk. Kanada sa v rebríčku obratu zahraničného obchodu SR umiestnila na 37. mieste. Hľadanie ďalších možnosti rozvoja obchodnej spolupráce je jedným z hlavných cieľov pracovnej cesty prezidenta SR Rudolfa Schustera v Kanade a USA v týchto dňoch. (TASR)

K elektronickému podpisu v budúcnosti pribudne aj mobilný protipodpis (mobile-signature), ktorého vývoj v súčasnosti prebieha. Súvisí to s používaním mobilných telefónov, ktoré sú tiež vhodné na uskutočňovanie platieb za služby a tovar. Medzi hlavné trendy patrí platba cez telefónny účet, elektronické cash a smart karty alebo platby cez mobilné portály či iných poskytovateľov služieb. V segmente business to business možno mobilné koncové zariadenia použiť na iniciovanie platobných príkazov v rámci existujúcich účtovných systémov danej spoločnosti. (TASR)

Slovensko sa v posledných mesiacoch stalo zaujímavou krajinou pre japonských investorov. V súčasnosti podniká na Slovensku 9 súkromných japonských firiem, záujem však prejavili i ďalšie spoločnosti. Ako počas otvorenia novej slovensko-japonskej spoločnosti Služba SIIX, s. r. o., v Nitre povedal japonský veľvyslanec Toyojiro Soejima, na povedomie Japoncov pozitívne vplýva skutočnosť, že Slovensko sa má stať v blízkej budúcnosti krajinou Európskej únie a NATO. Pozitívom je i stabilná vláda a nízka cena práce. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:38