StoryEditor

Zostavenie účtovnej závierky

Zostavenie účtovnej závierky si vyžaduje vykonať celý rad činností, ktoré na seba navzájom nadväzujú a možno ich z časového hľadiska rozdeliť na práce: prípravné, uzatvorenie účtovných kníh, vlastné zostavenie účtovnej závierky.

Prípravné práce
V rámci tejto činnosti sa vykonajú práce, ktoré sú dôležité pre uzatvorenie účtovných kníh a vlastné zostavenie účtovnej závierky. Ide o vykonanie nasledujúcich činností:
* vykonanie kontroly bilančnej kontinuity účtovníctva,
* vykonanie kontroly zostatkov účtov 386 -- Kurzové rozdiely aktívne a 387 -- Kurzové rozdiely pasívne, ktoré boli zaúčtované k 31. 12. 2000 a neboli v priebehu roka 2001 vyrovnané,
* zaúčtovanie zostatkov na účtoch, ktoré nesmú k 31. 12. 2001 vykazovať zostatok,
* vykonať ročné vyrovnanie dane z pridanej hodnoty v prípade, ak si platiteľ dane v priebehu roka uplatňoval nárok na odpočet DPH na vstupe tzv. koeficientom podľa § 21 zákona č. 289/1995 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení doplnkov,
* pri účtovaní zákazkovej výroby rešpektovať zásady pre účtovanie nákladov a výnosov na zákazku,
* vyčísliť a zaúčtovať opravné položky k majetku,
* vyčíslenie tvorby zákonných a nezákonných rezerv,
* ku dňu zostavenia účtovnej závierky prepočítať majetok a záväzky vyjadrené v cudzej mene a zistené kurzové rozdiely zaúčtovať,
* zaúčtovanie položiek časového rozlíšenia,
* preverenie zaúčtovania všetkých účtovných prípadov bežného roka,
* vykonanie inventarizácie majetku a záväzkov,
* kontrola obratovej predvahy,
* spresnenie štruktúry hospodárskeho výsledku,
* výpočet a zaúčtovanie daňovej povinnosti.
Oddelene účtujeme daň z príjmov z bežnej činnosti a daň z príjmov z mimoriadnej činnosti takto:
* daň z príjmov z bežnej činnosti sa zachytí na ťarchu účtu 591 a v prospech účtu 341,
* daň z príjmov z mimoriadnej činnosti sa zachytí na ťarchu účtu 593 a v prospech účtu 341. Po tomto účtovnom zápise zostatok účtu 341 vyjadruje výsledný vzťah účtovnej jednotky voči daňovému úradu. Pri výpočte daňovej povinnosti sa vychádza z hospodárskeho výsledku zisteného podľa vedeného účtovníctva. Zistený hospodársky výsledok v účtovníctve sa transformuje podľa ustanovení § 23 zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len ZDP), § 24 ZDP, § 25 ZDP na základ dane, z ktorého sa vypočíta výška daňovej povinnosti.

Uzatvorenie účtovných kníh
Uzavieranie účtovných kníh je činnosť, pri ktorej sa zisťujú:
* obraty strán MD a D jednotlivých syntetických účtov,
* konečné zostatky aktívnych a pasívnych účtov a konečné stavy účtov nákladov a výnosov,
* konečné stavy účtov nákladov sa preúčtujú na ťarchu účtu 710,
* konečné stavy účtov výnosov sa preúčtujú v prospech účtu 710,
* konečné zostatky aktívnych účtov sa preúčtujú na ťarchu účtu 702,
* konečné zostatky pasívnych účtov sa preúčtujú v prospech účtu 702,
* uzavrie sa účtovníctvo účtovnej jednotky prevodom zostatku účtu 702 a účtu 710.
Na ťarchu účtu 702 sa preúčtuje zostatok účtu 710 v prípade straty. Zisk sa zaúčtuje v prospech účtu 702 a na ťarchu účtu 710.

Zostavenie účtovnej závierky
Po uzatvorení účtovníctva sa zostavuje účtovná závierka, t. j. zostatky účtov vykázané v účtovníctve za bežné účtovné obdobie sa vpíšu do príslušných výkazov a z uvedených údajov sa spracuje príloha. Podľa § 18 zákona č. 563/1991 Zb. o účtovníctve v znení doplnkov účtovnú závierku v sústave podvojného účtovníctva tvorí:
* súvaha,
* výkaz ziskov a strát,
* príloha. Uvedené výkazy a príloha tvoria jeden celok. Zároveň medzi súvahou a výkazom ziskov a strát platí priama väzba, keď sa hospodársky výsledok vykázaný v súvahe musí rovnať hospodárskemu výsledku vykázanému vo výkaze ziskov a strát. Účtovné jednotky, ktoré majú povinnosť overovať účtovnú závierku audítorom, zostavujú súvahu a výkaz ziskov a strát v plnom rozsahu. Uvedené účtovné jednotky povinne zostavujú aj prehľad o peňažných tokoch, ktorý je súčasťou prílohy. Účtovné jednotky, ktoré nemajú povinnosť overovať účtovnú závierku audítorom, zostavujú súvahu a výkaz ziskov a strát v skrátenom rozsahu. Uvedené účtovné jednotky povinne nezostavujú prehľad o peňažných tokoch. Vypracovaná účtovná závierka sa odovzdáva spolu s daňovým priznaním k dani z príjmov príslušnému daňovému úradu, a to v termíne pre podanie daňového priznania, t. j. do 31. 3. po ukončení kalendárneho roka. Správca dane môže na žiadosť daňovníka alebo daňového poradcu predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania najviac o tri mesiace. Súvaha a výkaz ziskov a strát sa odovzdávajú správcovi dane v dvoch vyhotoveniach a príloha v jednom vyhotovení. Viac sa o problematike účtovnej závierky môžete dočítať v odbornom CD-ROMe Daňové a nedaňové náklady určenom pre právnické osoby účtujúce v podvojnom účtovníctve alebo v prílohe Špeciál č. I/2002 k časopisu Účtovný tip.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:42