StoryEditor

Investícia Fordu na východe potešila aj korunové fondy

07.12.2004, 23:00
Korunové fondy pokračovali aj v uplynulom týždni v raste, i keď s menšou dynamikou ako predtým. Peňažné korunové fondy si v priemere za týždeň pripísali 0,08 percenta a dlhopisové si polepšili o 0,19 percenta.

"Po dvoch týždňoch poklesov zmiernila výnosová krivka štátnych dlhopisov zostup, nižšie výnosy zaznamenali len dlhšie splatnosti. Index štátnych dlhopisov SDX vzrástol o 0,2 percenta," komentuje analytik Investičnej a Dôchodkovej Vladimír Ravinger. V ročnej výkonnosti domáce peňažné fondy dosahujú zhodnotenie od 3,83 do 4,87 percenta. A korunové dlhopisové fondy sú v zisku od 5,31 do 8,91 percenta.
Okrem dozvukov zníženia sadzieb zo strany NBS podporila domáce fondy aj potvrdená správa o novom investorovi Getrag Ford Transmission, ktorý sa rozhodol zainvestovať do novej továrne na východe Slovenska 300 miliónov eur. "Slovenská koruna zareagovala posilnením oproti euru a priblížila sa k psychologickej hranici 39,00 SKK/EUR, keď dosiahla svoju historicky najsilnejšiu hodnotu na úrovni 39,030 SKK/EUR. Zníženie úrokových sadzieb tak dokázalo zastaviť spevňovanie koruny iba na niekoľko dní," analyzuje portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Roman Guderna.
Korunovým hráčom tak centrálna banka očividne nezobrala apetít a v najbližšom horizonte možno pri pohľade na vývoj kurzov podľa Ravingera čakať útoky na hranicu 39,00 SKK/EUR. "Reakcia NBS sa po predchádzajúcich skúsenostiach nedá dosť dobre predpovedať. No priestor pre nové uvoľňovanie menovej politiky v podobe zníženia sadzieb je už minimálny, ak nie žiadny," dodáva analytik.

Akciové fondy
Na korunovej výkonnosti dolárových fondov sa odrazilo pokračujúce oslabovanie americkej meny až na nové historické minimum oproti euru na úrovni 1,3460 USD/EUR. Dôvodom zostáva naďalej obchodný deficit USA, ktorý rastie napriek tomu, že dolár stráca hodnotu. A rovnako neuspokojivé dáta z trhu práce z uplynulého týždňa. V dolároch však akciové trhy v USA okúsili rastový týždeň, typický pre predvianočné obdobie. Podporou boli najmä klesajúce ceny ropy po správe o raste jej zásob v Spojených štátoch, ale aj ďalšie faktory, ako napríklad rast HDP za uplynulý štvrťrok, mimoriadna dividenda Microsoft či zlepšené vyhliadky spoločnosti Intel. "Najväčšie prírastky vykazovali akcie leteckých spoločností, ako aj sektor polovodičov a iné technologické tituly. Technologicky orientované fondy tak dosiahli v uplynulom týždni dokonca aj v korunovom vyjadrení najväčšie prírastky, keď sa v priemere posilnili o 1,03 percenta," uvádza Ravinger.
Neskôr však prišla studená sprcha v podobe zverejneného údaja o počte novovytvorených pracovných miest v USA. Ten zaskočil aj najväčších pesimistov, keď namiesto očakávaných 180-tisíc až 200-tisíc dosiahol len 112-tisíc a revízia za predchádzajúce dva mesiace priniesla zníženie o 14-tisíc pracovných miest. "Takisto údaj o počte nezamestnaných nenaplnil očakávania trhu, keď sa namiesto predpokladaných 330-tisíc vyšplhal až na 349-tisíc," opisuje Guderna.
Pod nižší prírastok pracovných miest ako sa očakávalo sa podľa Jaroslava Kardoša, portfóliového manažéra VÚB Asset Managementu, čiastočne podpísala nižšia aktivita v stavebníctve. Zároveň spracovateľský sektor stratil pracovné miesta už tretí mesiac v poradí. "Aj naďalej je však možné predpokladať, že americká centrálna banka (Fed) na budúci týždeň zvýši kľúčové úrokové sadzby o 25 bázických bodov zo súčasných dvoch percent," dodáva Kardoš.
"Z krátkodobého hľadiska prejde trh pravdepodobne opäť miernou korekciou. Nemenej zaujímavé bude sledovať vývoj cien ropy. Jej prípadné posilňovanie by mohlo prehĺbiť prípadnú korekciu na akciových trhoch v najbližších dňoch," predpokladá riaditeľ portfóliového manažmentu Across Investment Services Vladimír Gešperík. Do konca roka však možno podľa Kardoša očakávať ďalší rast akcií, čo je pre koncoročné obdobie typické. A pomáhať tomu bude zrejme aj klesajúca cena ropy.

Dlhopisové fondy
Dolárové dlhopisové fondy v uplynulom týždni naďalej strácali v korunovej výkonnosti pevnú pôdu pod nohami. Ich záporná výkonnosť v priemere dosiahla 1,82 percenta, čo zapríčinil najmä oslabujúci sa dolár. Na trhy amerických dlhopisov malo najvýraznejší dosah už tradične zverejnenie správy o situácii na pracovnom trhu v USA. Dlhopisy reagovali poklesom výnosov o 10 až 15 bodov.
"Celkovo krivka amerických štátnych dlhopisov poklesla o 5 až 15 bodov, pričom výraznejší pokles zaznamenal krátky koniec krivky, ktorý je obyčajne citlivejší na kroky menovej politiky. Nasledujúci vývoj zostáva pre americké dlhopisy neistý. Riziká vyplývajú z oslabovania americkej meny v dôsledku minulých deficitov bežného účtu a zmene postoja centrálnych bánk k doláru ako rezervnej mene," vysvetľuje Martin Gregora, portfóliový manažér Tatra Asset Managementu. Slabší dolár podľa neho rovnako zvyšuje aj inflačné riziká a podporuje rast exportu, čo umožňuje Fedu pokračovať nastúpenom v trende sprísňovania menovej politiky.
Európske dlhopisy sa podľa Ravingera v súčasnosti tešia pozornosti pre masívne presuny aktív z dolárových pozícií do eura. "Aj eurové fondy však vykázali v uplynulom týždni po prepočítaní na koruny záporné výkonnosti, najmä pre silnejúcu korunu," dodáva analytik.

Priemerné zhodnotenie skupín fondov (v SKK, k 3. 12. 2004)
Korunové peňažné

0,08%

Peňažné v cudzej mene

-0,89%

Korunové dlhopisové

0,19%

Euro dlhopisové

-0,43%

Dolárové dlhopisové

-1,82%

Euro akciové

0,39%

Americké akciové

-0,61%

Globálne akciové

0,11%

Technologické akciové

1,03%

Zmiešané

-0,08%

Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a. s.

01 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lízing môžu využívať aj mestá a obce 02 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bez obmedzení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:22