StoryEditor

Kryštalizácia

18.09.2002, 00:00

Čoraz viac v poslednom čase zaznieva hlas občanov, žurnalistov, ekonómov, ale i niektorých politikov a dokonca i prezidenta republiky, ktorý má silného spoločného menovateľa: dosť bolo experimentovania, naivity, diletantstva a politikárčenia v riadení ekonomiky a štátu, je žiaduce, aby o tom rozhodovali odborníci. Z týchto signálov sa dá dedukovať, že sme sa už: alebo odrazili od dna alebo si spoločnosť v pude sebazáchovy začína uvedomovať prapríčinu dnešného stavu.
Nastal totiž čas, že zdroje z minulosti sa vyčerpali a treba tvoriť nové. Nie náhodou aj z úst takzvaných liberálnych ekonómov, respektíve politikov možno tu a tam začuť názor, že sa treba zamerať na výrobu a tvorbu reálnych hodnôt, že viac spotrebujeme ako vyrobíme. Za všetky vo mne zarezonoval jeden zovšeobecňujúci výrok: "Po voľbách sa musí prijať krízový manažment krajiny." Človeku sa priam žiada povedať: neskoro... Našťastie, aj baťko Mináč svojho času povedal: "Nikdy nie je neskoro."
A ak je len sčasti pravda, že Slovensko nie je právny štát, potom dvakrát platí, že Slovensko obchádza (alebo ovláda) stav chaosu, ktorý riadi NR SR, vláda a ďalšie štátne orgány -- teda štátni úradníci za peniaze daňových poplatníkov. A to, čo sa tlačí cez médiá na občana, pripomína skôr akčný film ako usporiadanú spoločnosť. Dôkazov okolo nás je viac ako dosť a spomenúť čo len jeden príklad je nosením dreva do lesa. Žijeme s nimi bežný každodenný život.
A do budúcnosti sa natískajú otázky. O čom nás to v tomto predvolebnom marazme presviedčajú terajší a o moc sa uchádzajúci politici a štátni úradníci? Komu čo chcú nahovoriť? Za čo a koho majú občana Slovenska? Čože nám to chcú pripraviť na najbližšie roky? Aký rozmer a kvalitu sociálneho dialógu, Programového vyhlásenia vlády SR možno očakávať od adeptov na vládnutie v štáte, ktorý má v ústave zakódovanú sociálne ekologicky orientovanú trhovú ekonomiku? Ak si spomenieme, že terajšia vládna garnitúra sa "akože" pripravovala na antimečiarovské vládnutie štyri roky, ponúka sa otázka: a čo tá budúca? Čo okrem túžby po moci ju bude spájať? A to chceme ísť do EÚ a NATO.
Preto v záujme zlepšenia celkového podnikateľského prostredia, úrovne sociálneho dialógu, podmienok pre zahraničné investície a celkovej spoločenskej klímy vzniká potreba riešiť problémy a otázniky, ktoré rezonujú formálne i neformálne v centrálach zamestnávateľských a podnikateľských organizácií (AZZZ SR, SOPK, SPPK, SŽK). Tie spoločne prezentujú svoje videnie národohospodárskej stratégie a na stretnutí s prezidentom SR artikulovali tiež obavy i svoje predstavy o budúcom riadení vecí verejných. V tomto smere mu ponúkajú v jeho snažení pomocnú ruku tak, aby pri výbere vládneho zoskupenia vznikla nielen silná, ale i odborne kompetentná a akceptovateľná vláda. Vychádzajú pritom z jednoduchej ale overenej zásady: nech rozhodujú tí, čo sa môžu oprieť o výsledky svojej práce, niečo už vybudovali a nesú zodpovednosť za ľudí, ktorým dali chlieb a perspektívu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/zamestnavatel-a-export, menuAlias = zamestnavatel-a-export, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:45