StoryEditor

USA sťažia obchod s "krvavými" diamantmi

29.04.2003, 00:00

Americký prezident George W. Bush podpísal novú legislatívu, ktorá by mala do veľkej miery zabrániť obchodovaniu s tzv. krvavými diamantmi, teda diamantmi využívanými bojujúcimi skupinami v afrických krajinách na financovanie občianskych vojen. Ako významný finančný zdroj pri nákupe zbraní sa drahokamy podľa medzinárodných organizácií využívajú najmä v Angole, Sierra Leone a Kongu. Uviedla to britská spoločnosť BBC.
"Sporné diamanty použili rebeli v afrických krajinách na financovanie ukrutností, ktoré páchali na civilnom obyvateľstve, ako aj na povstania proti vládam uznaným medzinárodným spoločenstvom," vyhlásil na margo nového zákona v USA prezident Bush. Tento týždeň sa účastnícke krajiny stretnú na schôdzke o obchode s diamantmi v juhoafrickom Johannesburgu.
Nový zákon určuje jednotlivé kroky na realizáciu tzv. Kimberly Process v Spojených štátoch, čo je certifikačný model, ktorý vstúpil do platnosti v januári tohto roka a jeho cieľom je "sledovať cestu každého diamantu od vyťaženia v bani až po najmenšie klenotníctvo". Obchod s krvavými diamantmi dosahuje podľa odhadov medzinárodných organizácií 3 % z celkového obchodu s diamantmi ročne a jeho hodnota sa pohybuje okolo 7 mld. USD.
Viac ako 50 štátov vyvážajúcich a dovážajúcich tieto drahokamy podpísalo certifikačný systém, účasť Spojených štátov na ňom je však rozhodujúca, keďže táto krajina ročne kúpi približne dve tretiny z celosvetového objemu dodávok. Zákon o regulovanom obchode s diamantmi požaduje, aby všetky zásielky týchto drahokamov sprevádzali na tento účel určené a ťažko falšovateľné certifikáty, ktoré vydá príslušný národný úrad. V rámci amerického trhu všetci obchodníci s diamantmi budú povinní uchovávať a predkladať záznamy o dovoze nákladu pre prípad inšpekcie.
Kimberly Process podporujú aj zástupcovia diamantového priemyslu, vlády štátov obchodujúcich s drahokamami a skupiny v oblasti ľudských práv. Niektoré organizácie na ochranu ľudských práv však vyjadrili obavy, že Kimberly Process nezaručuje dostatočnú kontrolu samotnej registrácie diamantov na národnej úrovni.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. apríl 2024 19:11