StoryEditor

Makyta ráta s nárastom odbytu

28.05.2004, 00:00

Výkony púchovskej Makyty vlani dosiahli vyše 1,5 miliardy korún, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles takmer o sedem percent. Podľa vedenia podniku zníženie odbytu súviselo s vývojom predaja na európskom trhu a so zrušením exportu do Spojených štátov amerických a Veľkej Británie. Makyta zrušila vývoz do týchto teritórií pre nevýhodný kurz slovenskej koruny oproti americkému doláru i anglickej libre.
Na druhej strane púchovský výrobca získal nových obchodných partnerov v západnej Európe, Rusku a Japonsku. Makyta vlani dosiahla odbyt za 1,009 miliardy korún, z čoho 827,8 milióna korún predstavoval export. Podľa prokuristu firmy Miroslava Macáka v štruktúre vývozu boli rozhodujúce krajiny EÚ, najmä Nemecko, Rakúsko a Taliansko. Do Českej republiky Makyta vyviezla tovar za takmer 69,5 milióna korún.
Makyta Púchov, ktorá je rozhodujúcim výrobcom dámskej konfekcie na Slovensku, patrí už niekoľko rokov k najsilnejším firmám slovenského odevného priemyslu. Vlaňajšie investície do rozvojových programov a maloobchodnej činnosti dosiahli vyše 55 miliónov korún. V rámci racionalizácie pracovných činností Makyta minulý rok pristúpila k prepusteniu predovšetkým hospodársko-technických, administratívnych a režijných zamestnancov. Podľa Macáka si racionalizáciou nákladov v roku 2003 vytvorili dobré predpoklady na splnenie tohtoročného podnikateľského zámeru zameraného na zvýšenie produktivity práce. Podnik ráta s medziročným nárastom odbytu o približne 50 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:59