StoryEditor

Chronológia výstavby haly Sazka Aréna

26.01.2004, 23:00

Máj 2001
Vedenie Českého svazu ledového hokeje (ČSLH) malo pôvodne organizovať MS v hokeji v roku 2003. Pre nejasnosti s pozemkami, na ktorých má stáť nová hala, si však ČSLH vymieňa termín usporiadania MS s Fínskom, ktoré sa malo stať organizátorom šampionátu v roku 2004.

Júl 2001
Spoločnosť Sazka informovala o zámere vybudovať viacúčelovú halu s názvom Sazka Aréna v bývalom areáli ČKD vo Vysočanoch, na realizáciu tohto projektu predkúpila pozemky od spoločnosti Quonex Real. Náklady na výstavbu haly s približne 20-tisícovou kapacitou sa majú pohybovať vo výške dvoch miliárd Kč.

August 2001
Quonex Real odkúpil pozemky ČKD za 80 mil. Kč.

Október 2001
Sazka poverila dcérsku spoločnosť Bestsport, aby riadila prípravu projektu výstavby haly a jej následnú realizáciu

Február 2002
Prebiehajú demolačné práce v ČKD, pozemky necháva Sazka asanovať za štátne peniaze (približne 700 mil. Kč).

Jún 2002 
Sazka požiadala o stavebné povolenie

Júl 2002
Sazka dostala stavebné povolenie

Október 2002
Položenie základného kameňa

Február 2003
Pozemky zadlženej firmy Quonex Real zastavila banka. Sazka tak následne nemohla použiť tieto pozemky na ručenie úveru na výstavbu haly a rozhodla o prerušení stavby.
O prevzatie MS sa prihlásili ruské mestá Petrohrad a Jaroslavľ. Predseda IIHF René Fasel sa však vyjadril, že v prípade ďalších problémov môžu byť náhradným organizátorom MS Pardubice
Vláda ČR zamietla garancie na poskytnutie úveru 
Sazka sa dohodla s finančnými inštitúciami na poskytnutí niekoľkomiliardového úveru aj bez ručenia pozemkami a jej predstavenstvo sa tak rozhodlo pokračovať v pozastavenej výstavbe haly aj bez štátnej pomoci.

August 2003
Ďalším problémom sa ukazuje zmluva o prenájme haly medzi ČSLH a Sazkou. ČSLH by mal za prenájom platiť viac ako jeden milión Kč za každý deň prenájmu. Pri vyššom nájomnom sa však môže pre zväz šampionát skončiť s vysokou finančnou stratou.

November 2003
Sazka schválila financovanie výstavby haly vydaním dlhopisov. Maximálna hodnota chystaných obligácií má byť 190 mil. eur. Záväzky z obligácií chce Sazka splácať z nových hier, ktoré sa chystá uviesť na stávkový trh.

December 2003
ČSLH uzavrel so Sazkou zmluvu o budúcej zmluve o prenájme Sazka Arény. Konkrétne podmienky ani jedna zo zainteresovaných strán nezverejnila.
Napriek tomu, že Česká televízia vlastní vysielacie práva na MS, sú ohrozené priame televízne prenosy zo zápasov, ktoré sa budú konať v pražskej hale. Sazka totiž požaduje za prenájom miest pre kamery sumu, ktorú Česká televízia odmieta zaplatiť.

Január 2004
Priame prenosy z MS nakoniec budú, ČT sa dohodla so Sazkou, že jej bude platiť iba za nadštandardné služby.
Dopredaj posledných voľných lístkov

Február 2004
Plánované dokončenie výstavby Sazka Arény (29. 2.)

Marec 2004
Plánované oficiálne otvorenie haly (27. 3.)

Apríl 2004
Začiatok majstrovstiev sveta (24. 4.)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 16:58