StoryEditor

Pavol Rusko: Vyšetrovacie výbory sú aj mojou poistkou voči polícii

10.11.2004, 23:00
Priemyselné parky majú absolútnu prioritu pri financovaní, regionálnom rozvoji, zabezpečovaní zdrojov z európskych fondov. Nové pracovné miesta sú len príjemným dôsledkom vytvorenia priemyselných parkov. V opačnom poradí to nefunguje.

Ostatná schôdza parlamentu sa skončila koaličným chaosom. Dá sa takto vládnuť ešte dva roky?
- Toto je najväčšie nebezpečenstvo pre súčasnú vládu. Pokiaľ budú hlasovania s opozíciou a neskoordinujeme sa, nevydržíme ani pol roka. Na začiatku roku 2003 pritom časť novinárov hovorila, že ak sa koalícia nezbaví Pavla Ruska, tak skončí. Dnes je ANO jedným z najstabilnejších prvkov koalície - nemáme žiadne otvorené konflikty s členmi koalície, do značnej miery pôsobíme ako utlmovateľ týchto konfliktov. Naši ministri robia svoju robotu.
To hovoríte aj o vašom ministrovi kultúry?
- Pokiaľ ide o Rudolfa Chmela, to zatiaľ nechcem komentovať. Ale je to problém, ktorý musíme nejakým spôsobom riešiť.
Pôsobí vo vláde už dva roky. To je dosť času na to, aby ste mohli povedať, či je pre ANO prínosom?!
- Musí sa zlepšiť. Časť z toho sme rozdiskutovali, o časti ešte musíme hovoriť. Máme pocit, že dobre "šliape" zdravotníctvo, rezort hospodárstva. Budeme sa musieť viac sústrediť na chod rezortu kultúry.
V kuloároch sa však objavila informácia, že Chmela nahradí podpredseda ANO Ľubomír Lintner?!
- Akékoľvek diskusie o tom kto, kde, kedy a kam, sú neuveriteľne zradné. Nenechám sa do týchto vôd vtiahnuť. A vy ste z Kultúrneho života, či čo?
Iba chceme vedieť, či má Rudolf Chmel takú politickú podporu ako Rudolf Zajac?
- Ak dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté.
Na jednej strane sa deklarujete ako stabilizujúci prvok koalície, na druhej strane ste nemali problém ako jediní z vládnej štvorky podporiť zriadenie vyšetrovacích výborov bez jasných kompetencií?!
- Bude potrebná novela na vyjasnenie kompetencií. Tento inštitút však patrí do parlamentu, ktorý má mať možnosti vyšetrovať, zisťovať okolnosti, za ktorých sa nejaká kauza odohrala.
Nebolo zriadenie týchto výborov pre vás osobne určitou poistkou voči činnosti orgánov činných v trestnom konaní, s ktorými nemáte práve najlepšie vzťahy?!
- Povedali ste to, ako z veľkej knihy. Teoreticky to môže byť aj pomerne dôveryhodná interpretácia jedného z dôvodov.
Takže priznávate, že chcete mať lepšie informácie o prípadoch Úradu boja proti korupcii či iných jednotiek pod ministerstvom vnútra?
- Mám svoje skúsenosti. Tento týždeň som zo stretnutia dozornej rady vyhodil Jozefa Vašinu, ktorý je doteraz jej členom. Vypovedal o tom, že som vydieral generálneho riaditeľa elektrární Miroslava Rapšíka, potom sa strápnil pred vyšetrovateľom, keď sa ukázalo, že je klamár, pričom celý prípad vyšetrovateľ zastavil konštatovaním, že trestný čin sa nestal. Je ľahké niečo vyfabrikovať, je ľahké obviniť, špinu z vás potom len ťažko zmyjú. Je to určitá prevencia voči tomu, aby ktokoľvek mal tendenciu zneužiť moc.
Vyšetrovateľ vás podozrieval aj z piatich skutkov vydierania podnikateľa Františka Mojžiša. A ten prípad naďalej preverujú?!
- Bol som vypovedať, všetko som vysvetlil. Mám pocit, že komunikácia s vyšetrovateľom je iná ako v minulosti, je veľmi korektná. Nechcem sa však k tomu vyjadrovať, aby to nebolo vnímané ako snaha ovplyvniť orgány činné v trestnom konaní.
Ste však vysokopostavený politik, ktorému to v predvolebnom období môže spôsobiť kedykoľvek problém?!
- Dôverujem tým, čo to dnes vyšetrujú. Zaujímavé však je, že pán Fruni je v base, bol tam aj pán Majský, len pán Mojžiš nie.
Naznačujete, že pokiaľ Mojžiš zotrvá na svojej pôvodnej výpovedi voči vám, zostane na slobode?
- Je to pre mňa skončená vec. Údajný hrubý nátlak na pána Mojžiša je rovnakým nezmyslom ako údajný hrubý nátlak na pána Rapšíka.
ANO prišla s programom Moderná spoločnosť, chcete zriadiť 12 priemyselných parkov, vytvoriť 80-tisíc pracovných miest. Nejde skôr o personifikáciu zásluh, ktoré nepatria iba ANO a rezortu hospodárstva?
- Je to otázka manažovania. Na ministerstve som za účelom dosiahnutia politicky stanoveného cieľa. Ak by sme chceli dať 75 percent výdavkov na vedu a výskum, nastavíme financovanie úplne inak. Priemyselné parky majú absolútnu prioritu pri financovaní, regionálnom rozvoji, zabezpečovaní zdrojov z európskych fondov. Nové pracovné miesta sú len príjemným dôsledkom vytvorenia priemyselných parkov. V opačnom poradí to nefunguje. Moderná spoločnosť podľa nás potrebuje produkciu tovarov a služieb a zamestnanosť. Chcem dať najavo, že liberálna politika je o slobode, podnikaní, modernej spoločnosti, internete, kvalitnej lekárskej spoločnosti.
Všetci sa orientujú na tzv. strednú vrstvu. Nevzniká tak príliš veľký záujem o sociálnu skupinu, ktorú je veľmi ťažké definovať?
- Dnes ideme samostatnou cestou. Rok pred voľbami budeme zvažovať, ako čo najefektívnejšie využiť potenciál strán orientovaných napravo od stredu.
Má zmysel koalícia v súčasnom zložení alebo prichádzajú do úvahy iní partneri?
- Určite nemáme na rovnakej úrovni potenciálnych partnerov do budúcnosti SDKÚ a SMK, a na druhej strane Smer alebo SNS. Bude dôležité byť vo vláde a môcť ovplyvňovať veci. Ak by dnes nebola ANO v parlamente, reformy by nemali tú podobu, ako majú dnes.
Do politiky ste vstupovali ako podnikateľ, nemyslíte si s odstupom času, že ANO bola zlou investíciou?
- Nie všetko sa dá merať peniazmi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:44