StoryEditor

Krátko zo zahraničia

09.01.2003, 23:00

Británia s podporou Španielska, Poľska a Estónska dnes vyzve Európsku úniu, aby prijala sociálnu agendu, v rámci ktorej by zaviedla pružné zákony o pracovnom trhu, čím by podľa týchto krajín podporila zamestnanosť. Tieto štyri krajiny sú proti "hrubej harmonizácii" politiky EÚ a zdôrazňujú potrebu rozmanitosti a prispôsobiteľnosti európskych sociálnych systémov. (TASR)

Britský premiér Tony Blair sa tento víkend v Hannoveri stretne s nemeckým spolkovým kancelárom Gerhardom Schröderom. Vládne zdroje zatiaľ nespresnili, o čom budú lídri diskutovať. S veľkou pravdepodobnosťou však bude ich rozhovorom dominovať téma Iraku. (TASR)

Štyri ľudské životy si vyžiadala včerajšia zrážka dvoch tureckých bojových lietadiel F-4 v hustej hmle nad juhovýchodnom krajiny. Hoci sa piloti a navigátori katapultovali, nezachránili sa. (TASR)

Na jar sa uskutoční v Maďarsku kongres najväčšieho opozičného subjektu -- Zväzu mladých demokratov -- Maďarskej občianskej strany. Zatiaľ nie je jasné, akým smerom sa pretransformujú mladí demokrati, silnejú však hlasy vedenia strany a jej členskej základne volajúce do čela strany expremiéra Viktora Orbána. (TASR)

Väčšina obyvateľov Rakúska sa vyslovila za účasť svojej krajiny v spoločnej európskej armáde, avšak zároveň je aj za zachovanie neutrality. Vyplýva to z výsledku štúdie, ktorý včera vo Viedni prezentovala Rakúska spoločnosť pre európsku politiku. (TASR)

Asi sto neozbrojených palestínskych policajtov obnoví hliadkovanie v palestínskom meste Džanín na západnom brehu Jordánu. Informoval o tom včera guvernér Džanínu. (TASR)

Talianska národná letecká spoločnosť Alitalia zrušila 285 letov plánovaných na piatok kvôli štrajkom leteckých dispečerov. Tento krok sa dotkne 161 domácich a 124 medzinárodných letov, pričom ďalších 87 letov bude letieť so zmenenými časmi. (TASR)

Medzi siedmimi zadržanými, ktorých britská polícia podozrieva z výroby prudko jedovatého ricínu, sú podľa londýnskych novín Times aj žiadatelia o azyl z Alžírska. Noviny však v komentári varujú pred prehnaným strachom a panikou, ktorú by mohlo odhalenie ricínu vyvolať. (TASR)

India včera otestovala verziu rakety typu Agni, ktorá je schopná niesť jadrovú hlavicu, oznámilo ministerstvo obrany. Naí Dillí chce v najbližších dňoch skúšobne vystreliť viacero rakiet. Rakety zem-zem sú kľúčovou časťou plánu Indie vybudovať minimálny arzenál na odstrašenie susednej Číny a Pakistanu, ktorí tiež vlastnia jadrové zbrane. (TASR)

Irak je pripravený zodpovedať Bezpečnostnej rade OSN všetky otázky týkajúce sa jeho zbraní. Na tlačovej konferencii v Bagdádu to včera vyhlásil generál Hosam Muhammad Amín. Reagoval tak na výrok šéfa zbrojných inšpektorov Hansa Blixa, podľa ktorého je iracká správa nekompletná. (Viac v rubrike krátko zo zahraničia )

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:57