StoryEditor

Máme zákon o elektronickom podpise, čo ďalej?

17.03.2002, 23:00

Na siedmy pokus sa poslancom NR SR podarilo schváliť zákon o elektronickom podpise, ktorý má zrovnoprávniť používanie elektronického podpisu s vlastnoručným. Zákon umožní použitie moderných informačných technológií na komunikáciu občana s úradmi či v elektronickom obchode.
Bez výhrad, ale s problémami
Napriek tomu, že k prepracovanej verzii zákona nevyslovil nik z poslancov podstatnejšie výhrady, trvalo dva dni, než sa na hlasovanie zišiel minimálny potrebný počet poslancov. Nakoniec za návrh zákona o elektronickom podpise hlasovalo 72 zo 79 prítomných zákonodarcov, proti nebol nikto. Aj keď mnohí poslanci opozície boli v tom čase v budove parlamentu, nik z nich sa na hlasovaní nezúčastnil. "Opozícia sa búši do pŕs, že chce ísť do Európskej únie. Zákon, proti ktorému obsahovo nič nemá a ktorý s EÚ priamo súvisí, však nepodporila," poznamenal po hlasovaní predkladateľ zákona František Šebej, podľa ktorého je to prejav snahy deštruovať prácu parlamentu. "Je to ďalší dôkaz, že im v skutočnosti na našom vstupe do únie nezáleží," dodal. Podľa Ireny Belohorskej (HZDS) neúčasť opozície na hlasovaní nebola náhodná. "Bola to reakcia na urážky pána Šebeja. S opozíciou sa treba naučiť vyjednávať a kultúrne sa správať," poznamenala. Jej stranícky kolega Dušan Jarjabek definoval konanie HZDS slovami: "Bola to oficiálna obštrukcia." Ako dodal, opozícia nebude podporovať koalíciu, a táto nie je schopná schváliť vlastné návrhy.
V platnosti od mája, v praxi na jeseň?
Aj keď dlho očakávaný zákon začne platiť už od mája, kým bude možné použiť elektronický podpis v praxi, potrvá dlhšie. K zákonu ešte treba dopracovať vykonávacie predpisy, ktoré definujú konkrétne pravidlá na použitie elektronického podpisu napr. v oblasti štátnej správy a určia štandardy prostriedkov na vytváranie a overovanie elektronického podpisu. Ako HN informoval F. Šebej, schémy vykonávacích predpisov sú podľa odborníkov z Národného bezpečnostného úradu pripravené. Ich uvedenie do praxe však potrvá niekoľko mesiacov. "Konkrétne kroky môžu vykonať, až bude zákon v Zbierke zákonov. Do jesene by mohli byť vypracované," poznamenal Šebej. Na zákon o elektronickom podpise by mal v krátkom čase nadviazať zákon o elektronickom obchode.
Varovný príklad
V tejto súvislosti stojí za povšimnutie príklad z ČR, kde zákon o elektronickom podpise schválili už v roku 2000, dlho však chýbala infraštruktúra potrebná na jeho realizáciu a vykonávacie predpisy. Aj preto doteraz nebola poskytnutá ani jedna akreditácia poskytovateľovi certifikačných služieb. Tamojší Úrad pre ochranu osobných údajov ešte len prerokúva prvú žiadosť. Ako nedávno pre HN povedal český minister a predseda Rady pre štátnu informačnú politiku Karel Březina, aj po takmer dvoch rokoch je ČR v oblasti praktického použitia elektronického podpisu stále len na začiatku cesty.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:24