StoryEditor

ANO: Návrh KDH je nedôstojný

08.07.2003, 00:00

ANO považuje požiadavku KDH, aby predseda vlády Mikuláš Dzurinda odvolal členov vlády za alianciu, ak začne platiť novela interrupčného zákona, za "natoľko nedôstojný", že sa ním vážnejšie na včerajšom zasadnutí predsedníctva ani nezaoberala. Minister kultúry za ANO Rudolf Chmel túto požiadavku označil za prenesenie zodpovednosti z KDH na premiéra. Predseda kresťanských demokratov totiž pred časom vyhlásil, že KDH nebude spolupracovať so stranou, ktorá sa pričiní o schválenie interrupčného zákona. "Z pohľadu hlasovania v parlamente vzniká otázka, s kým to chce KDH vládnuť," povedal včera Rusko.
Zmluvu medzi SR a Svätou stolicou o zabezpečení katolíckej výchovy a vzdelávania považuje ANO za nevýhodnú pre SR, nevyváženú a nevypovedateľnú. Najskôr mala byť podľa nich pripravená zmluva medzi štátom a cirkvami, ako celkom. "Potom sa mali jednotlivé cirkvi špecifikovať v príslušných zmluvách," poznamenal Rusko s tým, že zmluva predstavuje snahu poza chrbát štátu "zmeniť charakter štátu z občianskeho na katolícky". S konkrétnymi výhradami k jednotlivým paragrafom zmluvy ANO oboznámi svojich partnerov na dnešnom rokovaní koaličnej rady. ANO by privítala rozsiahlejšiu diskusiu o tejto problematike. "Naháňame sa len preto, aby sme to mohli v septembri niekomu ukázať," naznačil súvislosť s návštevou pápeža na Slovensku.
Smer avizoval, že možno ešte v tomto volebnom období otvorí otázku odluky cirkvi od štátu. ANO predpokladá, že táto otázka bude "skôr, či neskôr" aktuálna. Podľa podpredsedu aliancie Ľubomíra Lintnera to nie je otázka na najbližší "týždeň, mesiac ani rok".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:35