StoryEditor

Dôchodcovia dostanú tisícku

14.05.2004, 00:00
Dôchodcom sa v roku 2004 pravdepodobne vyplatí jednorazová dávka vo výške 1000 Sk. Poslanci do druhého čítania zaradili vládny návrh príslušného zákona.

Podľa neho by táto dávka mala byť vyplatená v júli 2004, dôchodcovia, ktorým sa v roku 2004 prizná dôchodok neskôr, dostanú dávku v prvom termíne, kedy sa im vyplatí dôchodok. Kompenzačnú dávku dostanú aj príslušníci silových rezortov. Dávka sa nebude zaratúvať do určenia sumy životného minima. Cieľom opatrenia je kompenzovať dôchodcom zvýšenie životných nákladov, ku ktorému došlo predovšetkým následkom deregulácie cien energií. V rozprave viacerí poslanci označili vládny návrh za nesystémové opatrenie, ktoré nerieši ťažkú sociálnu situáciu dôchodcov. Podľa Jozefa Buriana (Smer) nedosahuje výška kompenzácie ani tri koruny denne.
Podľa analytika spoločnosti MESA 10 Karola Morvaya je prijaté opatrenie nesystémové, pretože je mimo rámca schváleného pravidelného režimu valorizácie dôchodkov. Ako však povedal, je legitímne. "Každý reformátor vie, že treba kompenzovať dosahy jeho reforiem osobám, ktoré sa voči ich následkom nemôžu brániť alebo sa im prispôsobiť," povedal s tým, že dôchodcovia sú takouto skupinou. Pripomenul, že už na začiatku reforiem upozorňoval minister financií na to, že treba vyčleniť niekoľko miliárd Sk na kompenzácie, je teda spravodlivé k tomuto kroku pristúpiť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:14